Irán pripravuje vypustenie ďalšieho satelitu
19 | 08 | 2019 I SITA

Irán zjavne pripravuje vypustenie ďalšieho satelitu po tom, čo sa mu to tento rok už dva razy nepodarilo. Satelitné zábery z Vesmírneho centra imáma Chomejního z augusta naznačujú zvýšenú aktivitu v tomto komplexe v provincii Semnan.


Deje sa tak v čase pretrvávajúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom pre rúcajúcu sa jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami.

Irán pravidelne informuje o vypustení družíc až po tom, čo sa tak stane. Súčasné aktivity v centre však korešpondujú aj s oficiálnym oznámením, že ministerstvo obrany si má čoskoro prevziať telekomunikačný satelit Nahid-1. Táto skutočnosť naznačuje, že ďalší pokus o vyslanie iránskeho satelitu na orbitu sa blíži.

Spojené štáty tvrdia, že Irán týmito aktivitami porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a rozvíja svoj zbrojný balistický program. Teherán tieto obvinenia odmieta.

ŠOK: Muž našiel na pobreží Aljašky 50 rokov starý odkaz vo fľaši (FOTO)
Na západnom pobreží Aljašky objavil muž fľašu s 50 rokov starým odkazom od ruského námorníka. Tyler Ivanoff našiel rukou písaný ruský list tento mesiac pri zbieraní dreva na kúrenie pri meste Shishmaref, asi 966 kilometrov severozápadne od... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Marek Molnár / SITA