Dôsledky tvrdého brexitu najviac pocítia samotní Briti, prehlásila Európska komisia
19 | 08 | 2019 I TASR

Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že Európska únia sa pripravuje na tzv. brexit bez dohody, ako však upozornila hovorkyňa Komisie Natasha Bertaudová, najviac bude dôsledkami takéhoto scenára trpieť samotná Británia.


Hovorkyňa počas pravidelného stretnutia s novinármi pripomenula, že odchod Británie bez dosiahnutia politickej dohody s Bruselom, nie je v žiadnom prípade "preferovaným scenárom" EÚ. Zároveň dodala, že eurokomisia už nevidí potrebu dodatočných príprav na nepredvídané situácie, ktoré so sebou prinesie tzv. tvrdý brexit.

"Je viac ako isté, že to spôsobí významné problémy občanom aj podnikateľskému prostrediu, čo bude mať vážne negatívne ekonomické dôsledky," opísala Bertaudová situáciu spojenú s odchodom Británie z EÚ bez dohody.

"Tie problémy však budú oveľa väčšie pre Spojené kráľovstvo ako pre ostatných 27 členských štátov EÚ," spresnila hovorkyňa s odvolaním sa na vyhlásenie, ktoré už pred ňou predniesol úradujúci predseda EK Jean-Claude Juncker. Ten zdôraznil, že ak dôjde k scenáru brexitu bez dohody, "najväčšími porazenými budú, žiaľ, Briti".

Marek Molnár: Nemeckí populisti môžu v regionálnych voľbách prihlásiť iba 30 kandidátov
Saský ústavný súd rozhodol, že populistická alternatíva pre Nemecko (AfD) bude môcť v budúcom mesiaci zvoliť do krajských volieb iba 30 kandidátov. Informuje o tom portál BREITBART. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Marek Molnár