Imrich Kovačič: Prechádzame do novej, kontrolovanej spoločnosti, ktorá je horšia ako stará totalita
18 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

"Moderná cenzúra je nebezpečnejšia ako otvorená totalita, pretože je zakrývaná a začlenená do našej každodennej rutiny", hovorí slovinský filozof Slavoj Žižek.





Žižek v žiadnom prípade však nechce obhajovať online anarchiu. Podľa neho by mala existovať určitá regulácia na blokovanie škodlivého obsahu na internete. Ale potláčanie politických názorov a rôznych opozičných hlasov v online priestore už Žižek vníma ako veľmi znepokojujúce.

„Všetci vieme, že musíme na určitej úrovni veci cenzurovať, ale hlavným pravidlom je, že tento proces by mal byť transparentný. No nie je to tak a to hovoríme o tzv. rozvinutom západe. Jednoducho je odzrazu ktokoľvek zakázaný a vy s ním už ani nemôžete nesúhlasiť, alebo debatovať,“ vysvetľuje Žižek. „Falošná voľba“ medzi politicky korektnou cenzúrou a radikálnym liberalizmom je podľa neho iba pasca.

ŠKANDÁL: Z Google unikla "čierna listina" vyhľadávacieho nástroja, ktorým manipuluje internet
Zdá sa, že spoločnosť Google aj napriek svoji uisteniam, že nič také neexistuje, predsa len používala na ovplyvňovanie výsledkov vyhľadávania „čiernu listinu“. Vyplýva to z dokumentov, ktoré unikli spoločnosti a dostali sa do rúk "zasvätencom".... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Konzervatívna skupina pre transparentnosť projektu Veritas tento týždeň zverejnila dokumenty, ktoré dostala od bývalého zamestnanca spoločnosti Google. Zdá sa, že dokumenty potvrdzujú, že spoločnosť Google môže manipulovať s poradím dôležitosti spravodajských zdrojov na základe zdanlivo neobjektívneho a netransparentného súboru vnútorných pravidiel. Zachary Vorhies, ktorý označil tieto praktiky za „temné a nebezpečné“. Vo svojom odhalení zverejnil kompletne celú „čiernu listinu“ spoločnosti Google, na ktorej sa ocitlo takmer 500 webových stránok vrátane konzervatívnych aj ľavicových médií.

Žižek verí, že prax čiernych listín a tieňových zákazov, ktorými veľké IT spoločnosti zasahujú do politického dinia, by mohli byť pravicovým aktivistov obrovskú príležitosť ukázať, ako netransparentne a podlo je vedený súboj, zameraný na túto opozíciu proti veľkým IT spoločnostiam. Filozof si myslí, že táto taktika sa v skutočnosti liberálom vymstí tým, že „novým populistom dajú do rúk dôkaz, s ktorým môžu vykrikovať: vidíte, sme skutočná alternatíva, sme skutočne utláčaní“.

Chcete víza? Váš Facebook prosím! Spojené štáty chcú lustrovať aktivity na sociálnych sieťach
Americké ministerstvo zahraničných vecí začalo požadovať od žiadateľov o víza, aby predložili päťročnú históriu svojich účtov na sociálnych médiách. Ich nedodaním alebo zatajením sa žiadatelia môžu vystaviť „vážnym dôsledkom v procese... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Google pravdepodobne nie je jedinou technologickou megakorporáciou, ktorá manipuluje so svojimi používateľmi, tvrdí Žižek. Podľa neho „tento proces nie je nejakým temným procesom“,  ale ide skôr o veľmi sofistikované a nenápadné skĺzavanie „do novej, kontrolovanej spoločnosti“.

"Desivé je na tom to, že to ani nevnímame ako niečo kontrolované. Používame sociálne médiá, vytešujeme sa z lajkov, kupujeme trendové veci, chodíme k lekárovi, hľadáme témy, ktoré nás zaujímajú - a všetky tieto údaje o nás sú niekde tam postupne zaznamnávané. A my to všetko vnímame ako cestu k našej väčšej slobode. To, čo vnímame takto ako slobodu, sa stáva presne tým, ako sa dostávame postupne pod kontrolu."

Nikto už neverí, „že existuje nejaká tajná polícia, ktorá nás sleduje alebo niekto číta naše listy“, a to je podľa Žižeka presne to nebezpečenstvo, ktoré nás odlišuje od totalitarizmu minulosti. Žižek hovorí, že moderná kontrola je skrytá, nedeklarovaná a netransparentná.