USA TO NEVYCHÁDZA: Ruskí vývozcovia ropy zbohatli vďaka Trumpovým sankciám
17 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Sankcie amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Iránu a Venezuele nechtiac zvýšili dopyt pre ruskú ropu a ruským vývozcom tak výrazne stúpli príjmy. Ruské ropné spoločnosti za november až júl dostali podľa agentúry Bloomberg dodatočné príjmy najmenej 905 miliónov USD.


Spolu so sankciami sa tiež znížila ťažba ropného kartelu OPEC a jeho spojencov, čo tiež prispelo k rastu dopytu po ruskej rope. "V súčasnosti je nedostatok konkurenčnej ťažšej, kyslejšej ropy kvôli sankciám voči Iránu a Venezuele, ale aj kvôli súčasnej dohode o obmedzení ťažby medzi OPEC +," uviedla analytička firmy JBC Energy Konstantsa Rangelov. Výsledkom toho je, že cena uralskej ropy stúpla vyššie, než cena severomorskej ropy Brent.

USA oznámili sankcie voči Venezuele koncom januára a zrušili zostávajúce výnimky na kúpu iránskej ropy od mája. To spôsobilo nedostatok ťažkej, kyslej ropy, ktorú obe krajiny vyvážajú a ktorá je podobná rope z Ruska. Hoci táto ropa je považovaná za menej kvalitnú, niektoré rafinérie sú postavené pre jej spracovanie a prechod na inú akosť ropy by bol nákladný.

Výpočet agentúry Bloomberg vychádza z rozdielu ceny uralskej ropy a ropy Brent v sledovanom období v porovnaní s päťročným priemerom. Agentúra pre svoj výpočet využila údaje z obchodných terminálov, programov nakládky ropy ruských prístavov a informácie od spoločnosti S & amp; P Global Platts.

Trump: USA by mohli bojovníkov IS pustiť do Európy, ak si ich Európania nevezmú
02 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR