Iránsky tanker by mal čoskoro vyplávať aj napriek tlaku zo strany USA
17 | 08 | 2019 I TASR

Iránsky ropný tanker Grace 1 je pripravený opustiť Gibraltár v priebehu "24 až 48 hodín" aj napriek úsiliu Spojených štátov plavidlo opätovne zadržať, informovala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na správy od spoločnosti, ktorá sprostredkúva nákladnú prepravu tankerom.


Richard de la Rosa, generálny riaditeľ spoločnosti Astralship, uviedol, že prípravy v oblasti logistiky pokračujú. Velenie tankera, ktorý preváža 2,1 milióna ton iránskej ropy, by mala prevziať nová posádka zložená z Indov a Ukrajincov.

Iránsky tanker Grace 1 zadržali príslušníci Britského kráľovského námorníctva 4. júla v britskom zámorskom území Gibraltár. Stalo sa tak na základe podozrenia, že vezie ropu do Sýrie a tým porušuje sankcie Európskej únie voči Damasku. Toto obvinenie však Teherán popiera.

Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo v piatok príkaz na zadržanie supertankera, ktorý v piatok stále kotvil pri gibraltárskych brehoch.

Podľa ministerstva v tomto prípade došlo k pokusu o "protiprávny prienik do amerického finančného systému s cieľom podpory nezákonných dodávok z Iránu do Sýrie realizovaných iránskymi revolučnými gardami", ktoré USA považujú za zahraničnú teroristickú organizáciu.

TRAGÉDIA: Búrka s prudkým lejakom postihla Istanbul, zahynul jeden človek
Prudký lejak postihol v sobotu turecké mesto Istanbul, kde zaplavil ulice a pivnice, vodičov uväznil na cestách a narušil železničnú aj trajektovú dopravu. Najmenej jednu osobu našli mŕtvu v zaplavenom podchode, informovala súkromná tlačová... Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | TASR