Ministerstvo chce zamedziť špekuláciám pri cenotvorbe liekov
16 | 08 | 2019 I SITA

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce zamedziť špekuláciám pri cenotvorbe liekov. Ako informovalo v tlačovej správe, pripravilo novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorá má priniesť jasné pravidlá. Rezort pripomenul, že ceny liekov na Slovensku sa už dlhodobo určujú ako priemer troch najlacnejších spomedzi európskych krajín.


Niektoré farmaceutické spoločnosti v záujme zachovania vyššej ceny lieku a v súlade s vtedajšou platnou legislatívou dodávali jedinečné veľkosti balení liekov a nebolo možné k nim dohľadať ceny v zahraničí a určiť priemer troch najlacnejších v EÚ. Novela má túto možnosť odstrániť. "Ak naši pacienti spotrebovávajú také veľkosti balení liekov, aké nikde inde, cena týchto balení bude prepočítaná úmerne z cien iných balení toho istého lieku,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Rezort uviedol aj príklad. Ak sa konkrétny liek v našich lekárňach predáva len ako 100-tabletové balenie a pri pravidelnom prehodnocovaní jeho ceny sa našlo rovnaké balenie len v Nemecku s cenou 100 eur, preto ho aj u nás predávame bez marží za 100 eur.

Slovensko má učiteľov s vysokým potenciálom, vyplynulo to z medzinárodného výskumu
U mužov učiteľov dominuje vyrovnanosť, zvedavosť a intelektuálna schopnosť, u žien učiteliek najmä ambicióznosť, priateľskosť a spoľahlivosť. Vyplynulo to z výskumu, ktorý od 1. augusta 2018 uskutočňuje Národný ústav certifikovaných meraní... Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | SITA


"Po novom však môžeme nájsť najlacnejšie veľkosti napr. v Rumunsku, kde 50-tabletové balenie stojí 20 eur a v Poľsku tiež 50 tabletiek, ale za 30 eur. Ak už nikde inde ani v iných baleniach tento liek nepredávajú, tak rumunské a poľské ceny sa prepočítajú na veľkosť slovenského balenia (Rumunsko: 20 x 2=40 eur , Poľsko: 30 x 2=60 eur). Keďže potrebujeme tri najnižšie ceny, tak si vyrátame priemer za 100 eur z Nemecka + 40 eur za Rumunsko + 60 eur za Poľsko a nová cena pre Slovensko bude 66,7 eur," vysvetlilo ministerstvo.

Ako dodala Kalavská, chcú tak dosiahnuť úsporu vo výdavkoch za lieky, ale takým spôsobom, ktorý neprináša zásadnejší zásah do terajšieho princípu cenotvorby. Ak navrhované zmeny schváli vláda a parlament, upravené ceny pre niektoré lieky, ktoré budú podliehať novému referencovaniu, očakáva rezort od júna 2020.