Keby, každí z nás vyplával loďou z EÚ do Ameriky, zničili by sme prostredie viacej ako lietadlami

Švédska aktivistka Greta Thunbergová sa vydáva z Veľkej Británie do New Yorku na jachte, aby ostatným demonštrovala ekologické správanie. Jej plavba však vyvoláva diskusiu, či sa týmto spôsobom k prírode chová šetrnejšie. Skúsený moreplavec Rudolf Krautschneider si myslí, že je to skôr naopak. Keby každý plával na jachte, akou pláva ona, následky by boli katastrofálne, tvrdí.


"Než urobíte plachetnicu, vyrobíte ďaleko viac emisií než pri výrobe auta sériovou výrobou. Už výroba dakronových plachiet je úplne neekologická, "povedal iDNES.cz Krautschneider. "Jachta navyše musí mať motor, bez neho by ste ani nevyplávali z prístavu. A akonáhle máte motor, máte odpad, "dodáva muž, ktorý postavil niekoľko lodí a plavil sa po všetkých moriach.

Šestnásťročná Thunbergová sa odmieta do USA prepraviť lietadlom, ktoré produkuje obrovské množstvo emisií. Preto sa rozhodla plávať na jachte. "Cez Atlantik lieta veľa ľudí ročne a keby všetci išli na tej lodi, na ktorej ide ona, zničili by tisíckrát viac prírody ako keď letíte lietadlom. Keby sadla do drevenej veslice a plávala na druhú stranu, tak ešte budiž," kritizuje Krautschneider.

Letecká doprava medzi Amerikou a Európou v pomere k tomu, že by si každý postavil osemnásťmetrovú plachetnicu, je podľa neho k ľudskému prostrediu ešte šetrná.

Čaputová sa počas návštevy Žiliny zaujímala o sociálne témy aj dopravu v kraji
Sociálne témy, dopravná situácia, ale aj otázky životného prostredia zaujímali dnes prezidentku Zuzanu Čaputovú počas návštevy Žilinského samosprávneho kraja. Čaputová je na dvojdňovej ceste po kraji, počas nej už rokovala s predsedníčkou ŽSK... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | SITA


Jachta, na ktorej Greta pláva, je vybavená solárnymi panelmi a podvodnými turbínami, ktoré vyrábajú elektrinu potrebnú pre navigáciu plavidla a komunikáciu. Cestovanie však príliš komfortné nie je. Aby bola jachta čo najľahšia, je na nej len minimálne vybavenie. Nie sú na ňom toalety ani umývadlo. Posádka spí v stiesnených kójach, v ktorých je pri vyššej rýchlosti ohlušujúci hluk.

Thunbergová aj jej otec sa o možných úskaliach dlhé plavby radili ako s lekármi, tak s mentálnymi koučami. Na jachte s ňou navyše bude okrem jej otca a ďalších dvoch členov posádky tiež skúsený nemecký kapitán Boris Herrmann.

Čo sa týka rizík, moreplavec Krautschneider žiadny význam nevidí. Atlantický oceán je podľa neho najbezpečnejšia častí sveta vôbec. "Ročne pláva do Ameriky z Európy odhadujem päťdesiat, sto tisíc ľudí. Medzi nimi aj deti, dospelí, starci, chorí. Ľudia majú pocit, že keď niekto vypláva, tak riskuje. Ja teda myslím, že väčšie riziko je byť doma alebo jazdiť tu po ceste v aute," myslí si.

Zároveň ale Krautschneider dodáva, že nechce zámer Thunbergové znižovať. To, že sa mladý človek zaoberá ekológiou, je podľa neho dobre. V tomto konkrétnom prípade má však pocit, že ide predovšetkým o zámer byť vidieť.

Epstein nemusel spáchať samovraždu. Mohol ho niekto zabiť, naznačuje pitva!
Finančník Jeffrey Epstein, ktorého ostraha newyorského väzenia našla v sobotu v cele mŕtveho, mal podľa pitvy zlomeniny v oblasti krku. Mohlo sa tak jednať o samovraždu alebo uškrtenie. Súd obvinil Epsteina zo sexuálnych zločinov a vo väzbe čakal... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Podľa jachtárov Milana Koláčka sa jedná o správnu vec. "Verím, že každý počin týkajúc sa upozornení na ekologické problémy, ktoré ľudia spôsobujú, je správny. Je to veľmi závažné téma, ktoré je potrebné neustále pripomínať," tvrdí.

Ani podľa neho plavba neskrýva veľké úskalia. Záleží podľa neho na tom, ako kapitán lode podchytí situáciu. "Tieto lode sú navrhnuté na ovládanie jedným človekom. Boris Hermann je skúsený sólový jachtár a určite si poradí, aj keby Greta nemala žiadne skúsenosti," hovorí reprezentant Českej republiky v zaoceánskom sólovom jachtingu.

Cesta je naplánovaná na dva týždne, podľa Milana Koláčka je loď schopná prekonať vzdialenosť počas desiatich dní. Záleží ale na sile a smeru vetra. V septembri sa Greta plánuje zúčastniť klimatického summitu v newyorskom sídle OSN. V decembri ju potom čaká svetová konferencia o ochrane ovzdušia v Čile.