Gott v exekúcii! Jeho obraz môžete dostať od desať tisíc korún českých
16 | 08 | 2019 I Aneta Leitmanová, Blesk.cz

Finančný úrad pre Juhomoravský kraj chystá na 17. september dražbu obrazov Kristiána Kodeta a ďalších autorov, v ponuke bude tiež podpísaná reprodukcia maľby  speváka Karla Gotta  "Daj nám sen spánku". Informuje český portál Blesk a ČTK. 


Pôvodne ju finančný úrad prezentoval ako originál. Po revízii znaleckého vyjadrenia sa ale ukázalo, že ide o vydarenú, ručne vykonanú, autorizovanou reprodukciu. ČTK to povedal Dávid Stančík z finančného úradu.

Dražbu usporiadali  břeclavské  územné pracoviská ako súčasť daňovej exekúcie majetku dlžníka.

"Takéto obrazy nedražíme každý deň, reprodukcia obrazu dokonca nesie priamo na plátne majstrovo vlastnoručné venovanie. S ohľadom na zberateľskú hodnotu a zvučnosť mien autorov možno očakávať pestrý priebeh dražby, "uviedol Martin Komárek, riaditeľ finančného úradu.

Cenu Gottovej figurálne kompozície so snívajucim mužom a štvoricou ženských postáv stanovila dražobná vyhláška na 15 000 korún českých. V pravom dolnom rohu je venovanie z roku 2010, určené pôvodnému vlastníkovi reprodukcie.

Kodetův obraz s figúrou ženy má podľa dražobnej vyhlášky zistenú cenu 35.000 korún. Olejomaľba je datovaná rokom 2003. Na zozname dražených vecí sú ďalej diela Jiřího Havlíčka či Bohumila Dvorského.

Každá položka bude dražená samostatne. Za prvých sedem mesiacov tohto roka vykonal Finančný úrad pre Juhomoravský kraj už 54 aukcií s celkovým výnosom vyše sedem miliónov korún českých, z toho v polovici prípadov išlo o dražby osobných či nákladných vozidiel, 16 aukčných rokovaní bolo nariadených kvôli predaju nehnuteľností.

Najvyšší nárast vyvolávacej ceny v kraji tento rok zaznamenal znojemský licitátor pri marcovej dražbe nehnuteľností, kedy sa konečná cena vyšplhala z pôvodných dvoch miliónov na konečných 3,75 milióna korún českých, uviedol Stančík.