Americká kongresmanka nakoniec nenavštívi Západný breh Jordánu
16 | 08 | 2019 I SITA

Americká demokratická kongresmanka Rashida Tlaib nevycestuje na Západný breh Jordánu navštíviť svoju starú mamu, aj keď jej na to dal Izrael povolenie z humanitárnych dôvodov, pretože nesúhlasí s jeho podmienkami, ktorých cieľom je ju ponížiť.


V piatok vyhlásila, že by takáto návšteva zlomila jej starej mame srdce."Umlčať ma zaobchádzaním, ktorého cieľom je, aby som sa cítila menej ako to, čo pre mňa (ona) chce, by zabilo kúsok mňa, ktorý sa vždy postaví proti rasizmu a nespravodlivosti," vyjadrila sa politička.

Izrael vo štvrtok Rashide Tlaib a ďalšej kongresmanke Ilhan Omar zakázal vstup do krajiny s odôvodnením, že budú počas svojho pobytu, ktorý bol naplánovaný na budúci týždeň, vyzývať na bojkot Izraela. Tlaib však nakoniec povolili navštíviť svojich príbuzných na Západnom brehu, odkiaľ jej rodičia emigrovali do USA, na základe humanitárnych dôvodov.

Izraelský minister vnútra Arje Deri v piatok oznámil, že kongresmanka požiadala o návštevu svojej 90-ročnej starej mamy a oni jej žiadosti vyhoveli. Jeho kancelária zverejnila list, v ktorom Tlaib údajne napísala, že bude rešpektovať akékoľvek obmedzenia a počas svojej návštevy "nebude propagovať bojkoty".

"Schválil som jej žiadosť ako gesto dobrej vôle z humanitárnych dôvodov, ale bola to len provokatívna žiadosť zameraná na napadnutie štátu Izrael. Zjavne je jej nenávisť voči Izraelu väčšia ako láska k jej starej mame," zareagoval na rozhodnutie kongresmnky Deri.

Obe spomínané novozvolené kongresmanky, ktoré sú obe členkami Demokratickej strany a obe sú moslimky, sú kritičkami správania sa Izraela voči Palestínčanom. Obe podporujú propalestínske medzinárodné hnutie bojkotujúce Izrael.

Izrael z humanitárnych dôvodov povolí návštevu americkej kongresmanky Tlaibovej
Izrael v piatok oznámil, že z humanitárnych dôvodov povolí návštevu americkej kongresmanky Rashidy Tlaibovej, ktorá je palestínskeho pôvodu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | TASR