Trump ponúka Ši Ťin-pingovi stretnutie a diskusiu o Hongkongu, prostredníctvom Twitteru
15 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump navrhol samit čínskemu prezidentovi Ši Ťin-pingovi, aby vyriešil hongkonský problém „rýchlo a ľudsky“.





„Osobné stretnutie?“ Trump tweetoval v stredu popoludní na svojom profile a nazval Ši Ťin-pinga „veľkým vodcom, ktorý si veľmi váži svojich ľudí“ a „dobrým mužom v ťažkej pozícii“.



Ponuka prichádza v súvislosti s predchádzajúcimi twítmi Donalda Trumpa o čínsko-amerických obchodných vzťahoch, ktoré zostávajú napäté aj po mesiacoch uvaľovania dovozných ciel. Trump oznámil, že navrhované clá na zostávajúci čínsky dovoz odloží až na december, aby sa vytvoril priestor pre obchodnú dohodu s Pekingom.

Imrich Kovačič: Trump hrá poker ako "gambler", zatiaľ čo Čína hrá šach s vopred premyslenými ťahmi
Trumpova administratíva stavia USA do nebezpečnej pozície tým, že neposudzuje dlhodobé riziká v prebiehajúcej obchodnej vojne dvoch najväčších ekonomík sveta. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


„V Číne prichádzajú o milióny pracovných miest, ktoré sa presúvajú do iných necolných krajín. Tisíce spoločností odchádzajú. Samozrejme, Čína chce uzavrieť dohodu. Nechajte ich, aby s Hongkongom najskôr pracovali ľudsky!“ twitoval Trump.

Na konci marca v Hongkongu vypukli protesty, ktoré sa týkajú návrhu zákona, ktorý umožňuje vydanie podozrivých zločincov z autonómnej oblasti do Číny. Hoci bol návrh zákona pod tlakom demonštrantov pozastavený, protesty pokračovali aj ďalej a požadovali  „slobodu, ľudské práva a demokraciu“.

Niektorí demonštranti dokonca mávali americkými vlajkami. Ppoprední čínsky predstavitelia a médiá obvinili USA a z podnecovania „farebnej revolúcie“ v bývalej britskej kolónii, ktorá sa v roku 1997 vrátila k čínskej suverenite.