ŠKANDÁL: Z Google unikla "čierna listina" vyhľadávacieho nástroja, ktorým manipuluje internet
15 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Zdá sa, že spoločnosť Google aj napriek svoji uisteniam, že nič také neexistuje, predsa len používala na ovplyvňovanie výsledkov vyhľadávania „čiernu listinu“. Vyplýva to z dokumentov, ktoré unikli spoločnosti a dostali sa do rúk "zasvätencom". Google podľa týchto dokumentov údajne cielene ovplyvňoval výsledky vyhľadávania pre desiatky webových stránok v jednej zo svojich mobilných aplikácií, ako aj systém „okrajových hodnotení“, ktorý hodnotil weby za ich „kvalitu obsahu“.





Dokumenty, ktoré v stredu uverejnila konzervatívna skupina pre transparentnosť, Project Veritas, vo svojej správe odhalila, že obsahujú stovky strán technických detailov popisujúcich zákulisné projekty spoločnosti Google, ako aj internú komunikáciu medzi zamestnancami.



Jeden zo "zasvätencov", Zachary Vorhies pre Project Veritas povedal, že strávil viac ako rok zbieraním týchto dokumentov, pričom si všimol, že ich má k dispozícii každý zamestnanec na plný úväzok. Zachary sa obáva, že americký „volebný systém bude už navždy kompromitovaný“ kontrolou spoločnosti Google.

"Videl som, ako sa v spoločnosti deje niečo temné a nebezpečné, a uvedomil som si, že nielenže budú manipulovať s voľbami, ale ... v podstate zvrhnú USA," uviedol Vorhies.

V dokumente s názvom „Stránka s čiernymi listami správ pre Google now“ sa nachádza takmer 500 webových stránok, ktoré majú byť ukryté pred používateľmi aplikácie Google Asistent,  ktorá bola v roku 2016 vyradená a nahradená aplikáciou Google Feed. Nie je jasné, či je rovnaká čierna listina platná aj pre novšiu iteráciu aplikácie. V dokumente sa uvádza, že niektoré lokality sú cenzurované kvôli „vysokej miere blokovania používateľov“ a iné kvôli „podvodným webom“.

Zoznam "škrtených" webov obsahuje rôzne pravicové "vydbočenia" stránok, ako Daily Caller, the Drudge Report and the Gateway Pundit, ako aj desiatky menších konzervatívnych portálov a obsiahol aj mediálne weby vľavo od stredu, vrátane rôznych liberálnych blogov.



Ďalší dokument je nazvaný „Poradie / klasifikátor Fringe: Definovanie kvality kanála“, čo naznačuje, že vyhľadávací nástroj spoločnosti Google hodnotí webové stránky na základe neznámej metriky kvality alebo spoľahlivosti. V príklade uvedenom v dokumente sa Wall Street Journal dostáva k najvyššiemu hodnoteniu, zatiaľ čo mediálne kanály ako RT (Russia Today), Fox News či Brietbart sa objavujú až v druhej polovici zoznamu medzi slabšie hodnotiacimi spoločnosťami.

Paul Joseph Watson z okrajovej spravodajskej stránky InfoWars, ktorá sa nachádza aj na čiernej listine spoločnosti Google, poznamenal, že vo výsledkoch vyhľadávania Google mal ťažkosti s nájdením vlastného kanála YouTube, napriek tomu, že použil kľúčové slová „paul joseph watson youtube channel.“



Ďalší uniknutý dokument uvádza, že spoločnosť Google používa „ľudské krysy“ na prehľadávanie videí na YouTube, platforme vlastnenej spoločnosťou Google, a označuje ich ako „falošné správy", či „nevhodný obsah".

Zachary Vorhies vyzval zamestnancov spoločnosti Google, aby vyšli s týmito informáciami na verejnosť, lebo je presvedčený, že „ľudia čakajú na svojho Snowdena v službe Google.“ "Moja správa je určená všetkým tým, ktorí ešte váhajú. Preto som vydal tieto dokumenty," povedal Vorhies. "Myslím, že existuje veľa inžinierov, ktorí vedia, že veci nie sú v poriadku, ale nerozumejú aké nedozierne následky to môže mať pre celý svet."

Projekt Veritas uverejnil v posledných mesiacoch niekoľko výkladov o tajných praktikách spoločnosti Google v oblasti cenzúry a prilákal rastúci počet informátorov z oblasti technologického priemyslu, ktorí sa obávajú vplyvu spoločnosti na internet ako celok. Spoločnosť Google neodpovedala na ich žiadosti o komentár.

Preskúmať kompletný archív dokumentov Google Project Veritas môžete tu .