Migrantov z lode Open Arms chce prijať šesť krajín
15 | 08 | 2019 I TASR

Šesť európskych krajín vyjadrilo ochotu prijať časť zo 147 migrantov zo záchrannej lode Open Arms, ktorá sa v súčasnosti nachádza neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na taliansku vládu. 


Taliansky premiér Giuseppe Conte v otvorenom liste adresovanom ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu uviedol, že ochotu prijať migrantov vyjadrili Francúzsko, Nemecko, Rumunsko, Portugalsko, Španielsko a Luxembursko. Ako pripomenula AFP, Salvini sa pokúsil plavidlu zakázať vstup do talianskych teritoriálnych vôd.

Loď španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms hľadá bezpečný prístav, odkedy jej posádka začiatkom augusta vyzdvihla zachránila migrantov z vôd Stredozemného mora. Momentálne sa nachádza v talianskych teritoriálnych vodách neďaleko ostrova Lampedusa.

Conteho ministerstvo už predtým vo štvrtok uviedlo, že Španielsko avizovalo ochotu prijať niektorých zo zachránených migrantov po ich vylodení. Španielska vláda sa k tejto informácii odmietla vyjadriť. Ochotu Španielska prijať viac ako desať percent zachránených migrantov potvrdili denníku El País tri nemenované vládne zdroje.

Taliansko a Malta nepovolili plavidlu zakotviť v niektorom zo svojich prístavov. Avšak správny súd v Ríme v stredu rozhodol, že loď môže vplávať do talianskych teritoriálnych vôd z dôvodu stavu núdze na jej palube. Talianske ministerstvo vnútra uviedlo, že sa voči rozhodnutiu súdu odvolá.

Španielsko je ochotné prijať časť migrantov z lode Open Arms, tvrdí Taliansko
Španielsko sa ponúklo, že prijme časť z približne 150 migrantov na palube záchrannej lode Open Arms, ktorej Taliansko odmietlo povoliť zakotviť v niektorom zo svojich prístavov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové... Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | TASR