Kim a Putin si poslali pozdravy k Dňu oslobodenia Kórey
15 | 08 | 2019 I TASR

Severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin si vo štvrtok navzájom poslali pozdravy pri príležitosti 74. výročia oslobodenia Kórey od Japonska. Informovali o tom štátne médiá Pchjongjangu, z ktorých citovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.


Nadvláda Japonska trvala od roku 1910 do roku 1945.

Vo svojich posolstvách vyjadrili obaja politici túžbu ďalej prehlbovať dvojstranné vzťahy, založené na dohode o spolupráci dosiahnutej počas svojho prvého summitu v apríli vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe, napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

"V Kimovom posolstve sa uvádza, že obe krajiny sa vzájomne vnímajú ako spolubojovníci. Tento pocit zdedili z predchádzajúceho storočia, keď spoločne bojovali v hroznej, veľkej protijaponskej vojne," zverejnila KCNA v anglicky písanom článku.

"V Kimovom pozdrave sa tiež uvádza, ľud KĽDR (Kórejskej ľudovodemokratickej republiky) si zakaždým pripomína šľachetné internacionálne skutky hrdinských dôstojníkov a vojakov Červenej armády, ktorí položili svoje vzácne životy za posvätný cieľ - oslobodenie Kórey," stále v odkaze.

Kim vyjadril aj presvedčenie, že dvojstranné vzťahy, ktoré vstúpili do "novej vyššej fázy", sa budú neustále v budúcnosti rozširovať vo viacerých oblastiach vrátane politiky, ekonomiky a kultúry, a to na základe tradícií predchádzajúcich lídrov oboch krajín, dodala KCNA.

Putin v pozdrave napísal, že vzťahy medzi Pchjongjangom a Moskvou "majú priateľský a konštruktívny ráz" a že summit vo Vladivostoku "to jasne dokázal", citovali z textu severokórejské štátne médiá.

"Putin v odkaze vyjadril presvedčenie, že uplatňovanie dohôd dosiahnutých na rozhovoroch na summite prispeje k ďalšiemu posilňovaniu dvojstrannej spolupráce vo viacerých oblastiach a zaistí stabilitu a bezpečnosť na Kórejskom polostrove," uviedla v správe KCNA.

Trump ponúka Ši Ťin-pingovi stretnutie a diskusiu o Hongkongu, prostredníctvom Twitteru
Americký prezident Donald Trump navrhol samit čínskemu prezidentovi Ši Ťin-pingovi, aby vyriešil hongkonský problém „rýchlo a ľudsky“. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič