Americké jednotky v Poľsku budú odstrašujúcou silou pre Rusko, prehlásil Czaputowicz
15 | 08 | 2019 I TASR

Poľsko sa domnieva, že aj keď americká vojenská prítomnosť v Nemecku posilňuje európsku obranu, jednotky umiestnené ďalej na východ sú dôležitým odstrašujúcim nástrojom proti Rusku. V rozhovore pre agentúru DPA zverejnenom vo štvrtok to uviedol poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.


"Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku hrá veľmi dôležitú odstrašujúcu úlohu, dôležitejšiu ako (majú) americké jednotky (rozmiestnené) ďalej na západ," povedal Czaputowicz.

Varšava očakáva, že USA zvýšia svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku o kontingent v sile 4500-5500 vojakov, a to v súlade s vyhlásením podpísaným v roku 2006 prezidentmi Andrzejom Dudom a Donaldom Trumpom.

Podľa Trumpa by nový vojenský personál mal byť do Poľska stiahnutý z Nemecka alebo inej krajiny, keďže USA nechcú do Európy vysielať ďalšie svoje jednotky.

Napriek zvýšenej vojenskej prítomnosti v Poľsku bude však počet amerických vojakov v tejto krajine oveľa nižší než 35.000 amerických vojakov nasadených v Nemecku. Napriek tomu budú americké sily v Poľsku podľa Czaputowicza pôsobiť ako dôležitý "odstrašujúci prostriedok proti agresívnemu Rusku".

"Rusko si dobre rozmyslí použitie vojenskej sily, keď vidí prítomnosť zahraničných jednotiek, najmä amerických," uviedol Czaputowicz.

Technické podrobnosti o novom nasadení amerických jednotiek v Poľsku, napríklad druh síl a ich umiestnenie, by sa mali dohodnúť počas nadchádzajúcej Trumpovej návštevy v Poľsku, dodal poľský minister podľa DPA.

Ruské lietadlo s 233 pasažiermi na palube núdzovo pristálo na poli neďaleko Moskvy (VIDEO)
Ruské lietadlo spločnosti Ural Airlines, prepravujúce 226 cestujúcich a sedem členov posádky, pristálo núdzovo na vidieku neďaleko Moskvy po tom, ako utrpelo zrážku s kŕdľom vtákov. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič