Väzenskí strážnici falšovali výkazy o kontrole Epsteina a jeho cely
14 | 08 | 2019 I TASR

Zdroj oboznámený s vyšetrovaním okolností smrti amerického finančníka Jeffreyho Epsteina tvrdí, že príslušníci väzenskej stráže, ktorí mali jeho celu kontrolovať každú pol hodinu, to nerobili a falšovali výkazy o svojich obchôdzkach. Informovala o tom v stredu agentúra AP.


Podľa denníka The New York Times (NYT) v osudnú noc strážnici Epsteina neskontrolovali tri hodiny a miesto toho spali.

Televízia CBS informovala, že strážnici pracovali podstatne viac, ako predpisujú existujúce normy.

Ministerstvo spravodlivosti USA v utorok oznámilo odvolanie riaditeľky manhattanskej väznice.

Agentúra AP dodala, že dvaja z príslušníkov väzenskej stráže, ktorých úlohou bolo sledovať Epsteina, boli dočasne postavení mimo službu.

Epstein sa o samovraždu pokúsil zrejme aj 23. júla. V reakcii na to vedenie väznice podľa NYT v jeho prípade nariadilo šesť dní trvajúcu špeciálnu kontrolu, ktorá okrem iného spočívala v každodenných návštevách finančníka psychiatrom. Dňa 29. júla však bol tento režim dohľadu zrušený.

Federálny väzenský úrad vyslal do väznice, v ktorej si Epstein siahol na život, tím profesionálnych psychológov. Ich úlohou je zistiť, čo a ako sa stalo: mali by urobiť rekonštrukciu z miesta činu, analyzovať, aké mohol mať Epstein motívy pre samovraždu a ako ju spáchal.

Finančník a odsúdený pedofil Jeffrey Epstein zomrel v sobotu za zatiaľ nevyjasnených okolností v newyorskej väznici.

Epsteina zatkli 6. júla a obvinili zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat.

Americký minister spravodlivosti a generálny prokurátor William Barr v pondelok vyhlásili, že úrady budú pokračovať vo vyšetrovaní prípadu Epstein. Zdôraznil tiež, že vyšetrovať sa budú aj okolnosti smrti finančníka.

„Epsteina zabili Rusi“ tvrdí herec Alec Baldwin
14 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič