Umelá inteligencia dokáže čítať knižky autorovým hlasom
14 | 08 | 2019 I SITA

Čínsky internetový vyhľadávač Sogou dokáže pomocou umelej inteligencie (AI) čítať populárne romány autorovým hlasom. Z videonahrávok sa mu podarilo vytvoriť "realistických" avatarov dvoch čínskych autorov. Minulý rok Sogou vytvoril pomocou AI dvoch "redaktorov" čítajúcich správy, ktorých stále využíva štátna tlačová agentúra Sinchua.


V Číne rastie dopyt po audioknihách, čo odzrkadľuje trendy na Západe. Čínsky thin-tank iiMedia očakáva medzi rokmi 2016 až 2020 viac ako zdvojnásobenie trhu na 7,8 miliardy jüanov ročne (v prepočte približne 984 miliónov eur).

Technológiou prevodu textu na reč sa dá teraz jednoducho vytvoriť audio verzia knižky za pomoci digitalizovaného syntetického hlasu. Avšak väčšina ľudí uprednostňuje audioknihy, ktoré sú profesionálne prerozprávané autormi, hercami alebo známymi osobnosťami. Teraz sa však vďaka pokroku v strojovom učení a technológiách prevodu textu na hlas stávajú digitalizované hlasy viac realistickými.

Spoločnosť Lyrebird napríklad umožňuje svojim klientom vytvoriť si vlastné "hlasové avatary" iba z jednominútového záznamu ich hlasu. Na svojej internetovej stránke predstavuje svoju službu pomocou dvoch audionahrávok bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho nástupcu v úrade Donalda Trumpa, ktoré vytvorili s použitím strojového učenia.

Technologický start-up DeepZen so sídlom v Londýne uvádza, že jeho technológia syntetickej reči dokáže vytvoriť niekoľko verzií audioknihy iba v priebehu niekoľkých hodín, čo predstavuje výraznú úsporu času a zníženie nákladov až o odhadovaných 90 percent.

Celková plocha lesných požiarov v Rusku sa zmenšila o 10.000 hektárov
V Rusku uhasili za posledných 24 hodín 53 lesných požiarov na ploche 61.000 hektárov. Celková plocha požiarov sa tak oproti predchádzajúcemu dňu znížila o 10.000 ha. S odvolaním sa na informácie ruskej služby vzdušnej ochrany lesov... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | TASR