NATIONAL INTEREST: Ruský stealth bombardér bude s umelou inteligenciou. Konkurenciu nemá
14 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Episkopos je presvedčený, že PAK DA bude postavený "na základe moderných riešení". Novinár porovnal súčasne bombardér s najnovším stíhacím lietadlom Su-57 piatej generácie a navrhol, aby PAK DA bol označený ako lietadlo "šiestej generácie". Informoval The national interest.


Článok ďalej uvádza, že PAK DA bude mať zvýšenú ochranu pred prezradením, vylepšený systém pilotáže a vylepšené bojové schopnosti.


Plánuje sa vybavenie raketami s dosahom až 7 000 km. Tieto strely majú analyzovať situáciu vo vzduchu a budú navádzané radarom.

Ruský stealth bombardér bude podzvukovy stroj konštrukcie lietajúceho krídla. Nízka rýchlosť bude kompenzovaná pokročilou stealth technológiou, s elektronickými schopnosťami a navádzanými strelami s umelou inteligenciou. PAK DA bude schopný niesť strely vzduch-zem a vzduch-vzduch, rovnako ako konvenčné a inteligentné navádzané bomby.

Návštevnosť festivalu Sziget prekročí pol milióna, rekord ale nepadne
Návštevnosť maďarského Sziget Festivalu 2019 na budapeštianskom Starobudínskom ostrove, ktorý sa začal 7. augusta, aj tento rok prekročí pol milióna návštevníkov. Konštatoval to v utorok pre spravodajský server Privátbankár.hu hlavný organizátor... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | TASR


PAK DA je vyvíjaný konštrukčnou kanceláriou Tupolev už od roku 2009, a ako je pri ruských vojenských projektov poslednej doby obvyklé, dochádza k obrovskému oneskoreniu celého projektu.

Ruské štátne orgány informujú, že PAK-DA, ako je bombardér v súčasnosti pomenovaný, podstúpi počiatočné testovanie v Žukovskom centre. Podľa ex námestníka ministra obrany Jurija Borisova sa prvý prototyp očakáva v rokoch 2021-2022, prvý let je naplánovaný na 2025-2026 a sériová výroba začne v rokoch 2028-2029.

PAK-DA by mal byť náhradou za Tu-160 a Tu-22M3, ale je nepravdepodobné, že bude sériovo vyrábaný v dostatočnom množstve, aby sa stal chrbticou ruských strategických bombardovacích síl. Veliteľstvo vzdušných síl potvrdilo, že dôjde v najbližšej dobe k modernizácii Tu-160m2 a tu- 22M3M.


ŠPORT: Na Cypre s imperatívom zvíťaziť, v nominácii slovenských basketbalistov chýba Krajčovič
Slovenských basketbalistov čaká v stredu tretí zápas predkvalifikácie o postup na ME 2021. Po vysokej prehre v Rumunsku o 17 bodov si už ďalšie zaváhanie nemôžu dovoliť. O zachovanie postupových nádejí sa zverenci Žana Tabaka pokúsia v cyperskej... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | SITA