Marek Molnár: V jedálni Európskeho parlamentu to poriadne vrie. Zdraželi im tam hranolky z 2 eur na 2,50!
14 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Zamestnanci Európskeho parlamentu sú pobúrení z nárastu cien v jedálňach, toto zvyšovanie podľa nich spravilo z najdemokratickejšej inštitúcie EÚ, inštitúciu s najmenej demokratickým obedovým menu.


Toto zvýšenie nastalo v posledných dňoch, zatiaľ čo väčšina poslancov EP a zamestnancov Parlamentu je na dovolenke alebo pracuje mimo Bruselu, ceny niektorých položiek sa zvýšili o 25% alebo viac, čím vyvolali formálnu sťažnosť od odborových zväzov. Informuje o tom portál POLITICO.

Podľa návštevníkov jedálne hranolky stáli 2 eurá, pričom teraz stoja 2,50 eur, čo predstavuje navýšenie o 25 percent, zatiaľ čo cena polievky stúpla z 80 centov na 1 euro, čo je taktiež nárast o 25 percent. Tieto zvýšenia zahŕňajú novo pridanú belgickú daň z pridanej hodnoty, ktorá predtým nebola účtovaná.

"Polievka je jedna vec, ale šalátový bar a dokonca aj káva sú oveľa drahšie," uviedla jedna zamestnankyňa parlamentu z Poľska.

Hovorkyňa Parlamentu uviedla, že zmeny, vrátane nových poplatkov za DPH v Bruseli a plánu uzatvárania nových zmlúv s novým predajcom, boli oznámené poslancom a zamestnancom EP, a to pred aj po vyhlásení novej ponuky v decembri 2018. Avšak zamestnanci Parlamentu sa sťažovali, že vyššie ceny, ktoré sa zhodujú s novými zmluvami o predaji, neboli nikdy vopred oznámené, čo viedlo k šoku, keď si v posledných dňoch naložili jedlo na svoje obedové tácky.

Ak ste si mysleli, že medzi bruselské rozpory o migračnej politike a dlhodobom rozpočte EÚ nie je iný dôvod na medziinštitucionálne súperenie, tak ste si mysleli zle. Len samotných 20 centov pri cene polievky je dôvod, prečo sa pracovníci Parlamentu môžu zblázniť.

Marek Molnár: Macron sa snaží o post kráľa Európy, aj napriek nedostatku hmatateľných výsledkov
Emmanuel Macron má v pláne stať sa "kráľom" a záchrancom Európy, avšak jeho rázne úsilie o suverénnu EÚ, ktorá háji svoje záujmy na globálnej scéne so Spojenými štátmi, Čínou, Ruskom a Indiou, priniesla za prvé dva roky jeho moci len niekoľko... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Vo štvrtok bola v jedálni v Berlaymonte, vo výkonnom riaditeľstve Komisie, ponúknutá polievka z bôbov a cestovín v jedálni len ​​za 63 centov. V parlamente bola organická zeleninová polievka za 1,30 eur, čo je ešte drahšie ako cibuľová polievka v hodnote 1 eura. Šalátový bar? Neuveriteľných 1,30 EUR na 100 gramov v Parlamente v porovnaní s 82 centmi na 100 gramov v Komisii.

Alebo čo vegetariánsky tanier? Zeleninový kuskus bol vo štvrtok v Parlamente za 7,50 eur v porovnaní s iba 4,95 eur za vegetariánsku alternatívu chili sin carne v Komisií.

A čo Rada, kde sa hlavy štátov a predsedovia vlád zhromažďujú pre svoje summity? Všetky reštaurácie sú momentálne zatvorené, možno to je dôkazom toho, že predseda Komisie Jean-Claude Juncker naznačil, že Rada pracuje iba na čiastočný úväzok. Ale aj keď sú otvorené, ceny v jedálňach Rady sú stále nižšie ako v parlamente.

Steak s hranolkami a pitím v jedálni Justus Lipsius v Rade nikdy nestál viac ako 8 eur, uviedli dlhoroční zamestnanci. V Parlamente je steak entrecôte za 11,50 eur v porovnaní s 9,17 eur za steak contre-filet, pričom v Komisii je bežný steak de boeuf len za 6,01 eur.

Predstavitelia Parlamentu uviedli, že jedným z dôvodov pre ich relatívne vyššie ceny bolo rozhodnutie postupne ukončiť dotácie daňových poplatníkov, ktoré stále pretrvávajú v iných inštitúciách, čo znamená, že ceny sú v skutočnosti "demokratickejšie", pretože európski voliči nemajú dotované obedy.

Podľa zápisnice zo schôdze úradníkov Parlamentu sa v marci dotácie prakticky zrušili a ročný rozpočet na stravovanie sa znížil z 5 miliónov eur na menej ako 1 milión eur. (Parlament prevádzkuje jedálne v Bruseli, Štrasburgu a Luxemburgu.)

Marek Molnár: Má niekto v Taliansku moc na zastavenie Salviniho?
Matteo Salvini sa stáva premiérom, je zvolený pro-Putinský prezident, vládne so stranou ďalej a stretáva sa s Bruselom až do bodu, keď Taliansko odchádza z EÚ. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Marek Molnár


„Ukončenie priamych potravinových dotácií v roku 2015 a postupné stanovenie cien v súvislosti s vývojom cien potravín na trhu, umožnilo 70% zníženie rozpočtu Parlamentu vyčlenené pre odvetvie potravín a reštaurácií,“ uviedla hovorkyňa parlamentu Delphine Colard pre portál POLITICO.

Colard prehlásila, že to „neznamená, že ceny sú automaticky o 12 percent vyššie ako predtým kvôli dani z pridanej hodnoty.“ Niektoré stravovacie zariadenia Parlamentu už túto daň účtujú a nové ceny odrážajú aj odstránenie dotácií.

Pracovníci Parlamentu však uviedli, že vyššie ceny účtované novými predajcami sú len jedným z niekoľkých zvýšení, ktoré nastali v posledných rokoch. A v spojení s uložením 12% DPH, ktorá sa predtým neuplatňovala, sa tvrdí, že zvýšenie cien na percentuálnom základe výrazne prevyšovalo akékoľvek zvýšenie platov.

Napriek cenám je jedlo v Parlamente celkom dobré, prehlásili zamestnanci a zdá sa, že tento výrok potvrdil aj rýchly test chuti. Určite to nie je ako NATO, kde niektorí zamestnanci aliancie prirovnávajú jedálne k útokom chemických zbraní na slobodný svet.

Avšak podľa predstaviteľov odborov je toto zvýšenie nielen neprimerané, ale aj nezmieriteľné, keďže mnohí zamestnanci, ktorí používajú jedáleň, nie sú vysoko platení politici, ale skromne zarábajúce sekretárky, správcovia, zamestnanci bezpečnosti a pracovníci v jedálňach.

VIDEO: Truban opäť zľahčuje svoj drogový škandál. K tomu píše o "pokore"
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na sociálnych sieťach zverejnil nové video, kde sa snaží utlmiť jeho drogový škandál zľahčovaním situácie chybami jeho politických súperov. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Peter Bachan
?fbclid=IwAR3-LUz7Pqs7Cu9PFfJ2t9xeouiYdhYz9dn58ZEC346sDxt8yokBIMvM_LQ

Generálne riaditeľstvo Parlamentu pre infraštruktúru a logistiku v oznámení pre zamestnancov uviedlo, že zamestnanci v rámci nového režimu dostávajú oveľa viac ako len jedlo, dostávajú aj výživnejšie možnosti a sú šetrnejší k životnému prostrediu.

„V rámci nových zmlúv sa ponuka stravovania bude ďalej zdokonaľovať vrátane nových ponúk so zdravými, čerstvými a kvalitnými ingredienciami, rozšírenými výbermi výživy, redukciou materiálu na jedno použitie a prístupom bez odpadu, novým dizajnom, modernou komunikáciou, ktorá umožní zamestnancom lepšie informácie a spätnú väzbu, či predĺžené otváracie hodiny,“ uviedla správa. „Všetky zmluvy majú silný environmentálny a sociálny dopad a budú postupne ponúkať službu bez plastov.“

„Každá reštaurácia bude aj naďalej ponúkať denné jedlo za pevnú cenu s ďalším znížením cien pre stážistov a študentov,“ dodala správa.

Jeden zamestnanec parlamentu, uznal, že ceny sú vyššie, ale nezdali sa byť urážlivé. A ďalší zamestnanec, pripustil, že jedlo nie je zlé, ale rýchlo dodal: „Myslím si, že je to lepšie v Štrasburgu.“

„Epsteina zabili Rusi“ tvrdí herec Alec Baldwin
14 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič