Komentár Eduarda Chmelára: Kto má najväčší osoh z Trubanovej kauzy?
14 | 08 | 2019 I Eduard Chmelár

Keď včera Denník N zverejnil ďalšie video o skúsenostiach Michala Trubana s drogami, začalo byť hádam aj tým naivnejším jasné, že tu ide o sústredený útok na predsedu PS, z ktorého sa už nevymotá.


Nejde však o taký druh útoku, aký mal na mysli samotný ublížený líder progresívcov, keď na svojej sociálnej sieti napísal: „Útočia na nás, lebo sa nás boja“. Takže sa ho bojí aj Denník N, ktorý bol donedávna jeho hlásnou trúbou? Pozoruhodná logika, úžasná komunikačná stratégia označiť každú vecnú kritiku za nenávisť, strach či závisť...


Napriek týmto paranoidným pocitom progresívcov je tlak na donútenie Michala Trubana odstúpiť z funkcie evidentný. Čo je však už menej jasné je zdroj tohto tlaku. Prvoplánovo asi všetkým príde na um Fico. Lenže Robert Fico nie je liberálmi nijako ohrozený.

Samozrejme, že si rád kopne a využije každú slabosť protivníka, toto on robiť vie. Ale vynakladať toľko energie na diskreditáciu oponenta, s ktorým si navzájom nekradnú voličov, je takmer bezcenné. Igor Matovič? Ten pôjde po Trubanovi ako buldog, zahryzne sa a nepustí, ale toto je na neho príliš sofistikované, Matovič koná impulzívne. Tak teda kto? Môj tip je – Miroslav Beblavý.

Miroslav Beblavý patrí k najskúsenejším politikom opozície, hoci sa komicky štylizuje do pózy novej tváre. Jeho najsilnejšou zbraňou sú intrigy. Znalci pravicového prostredia vedia, že takto sa správal aj v predchádzajúcich stranách. Či už v SDKÚ alebo v Sieti, všade donášal na kolegov, vynášal informácie a využíval ich na kariérny postup. A kým sa dnes sústreďuje pozornosť na Progresívne Slovensko, len málokto si všimol, ako sa z bezvýznamnej jednopercentnej strany Spolu – občianska demokracia stal rovnocenný partner rastúcich progresívcov, ktorý je zdanlivo lojálny svojmu predsedovi, no tíško sníva svoj sen o premiérskom kresle. Ak vás to zaujíma, potom mám pre vás správu, že dej bude ešte gradovať - vezmite si pukance a sledujte, ako tento mocenský zápas dopadne...

Socialisti však zotrvávajú na svojom stanovisku, že táto kauza už pridlho zamestnáva verejnosť a odvádza jej pozornosť od dôležitých problémov.

Policajná správa o vzťahoch Kočnera so Smerom je stále závažnejšia ako Trubanove videá o drogách. A Trubanove hanlivé vyjadrenia o robotníkoch sú oveľa škandalóznejšie ako jeho priznanie o drogovej minulosti.