Komentár Dmitrija Sedova: Bližšie na východ. Presunú sa americké jednotky v Európe z Nemecka do Poľska?
14 | 08 | 2019 I Zuzana Perželová

Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry)


Aká bude voľba Berlína?


Americký prezident Donald Trump sa nemieni vzdať myšlienky, že prinúti Nemecko, aby uvoľnilo sumu 2% svojho HDP v prospech rozpočtových položiek na obranu, presnejšie povedané v prospech financovania NATO. V Berlíne požiadavku amerického prezidenta nepočujú. Minulý rok nemecká vláda „zvýšila“ výdavky na obranu, len na 1,36% HDP, čo vyvolalo v Bielom dome nespokojnosť. Zdá sa, že Trumpovi dochádza trpezlivosť. Ak predtým boli požiadavky USA odôvodnené spojeneckými záväzkami Nemecka v rámci NATO, tak teraz sa používajú nové argumenty.


Vo Washingtone začali hovoriť o prítomnosti amerických vojakov v Nemecku, ktorí „si plnia svoju povinnosť chrániť spojenca“. Nikde inde v Európe nie je toľko amerických vojakov ako v Nemecku - 35 000 vojakov a 17 000 civilných zamestnancov. Okrem toho v amerických vojenských jednotkách pracuje 12 000 občanov Spolkovej republiky Nemecko. Americkí oficiálni predstavitelia usilovne šíria informácie o tom, že Trump premýšľa o stiahnutí týchto vojsk do inej krajiny, „ktorá by zodpovedala jeho predstavám o plnení spojeneckých záväzkov v rámci NATO“. Uvedené tvrdenie má však aj svoju stránku, ktorú Washington nezohľadňuje.


Komentár Nikolaja Bobkina: USA a Európa sa rozchádzajú v prístupoch k Iránu
Nikolaj Bobkin (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová

V poslednej dobe sa rozloženie politických síl v Nemecku výrazne zmenilo: na prvom mieste sú Zelení - 27% hlasov (CDU/CSU má - 26%), pozícia strany „Alternatíva pre Nemecko“ sa výrazne posilnila. Nadchádzajúce federálne voľby v Nemecku sú naplánované na prekvapenie anglosaských spojencov v roku 2021 a stiahnutie amerických vojsk bude, iba ďalším impulzom k nezávislejšej nemeckej zahraničnej politike. Trump svojimi konaniami, len približuje vyhliadky odchodu Nemecka z pozície mladšieho partnera Spojených štátov.


Téma možného stiahnutia niektorých amerických jednotiek z Nemecka zaznieva čoraz naliehavejšie. „Je priam urážajúce, že americký daňový poplatník živý 50 000 Američanov v Nemecku a Nemci svoje príjmy z pozitívnej obchodnej bilancie so Spojenými štátmi využívajú iba pre seba“, vyhlásil veľvyslanec USA v Berlíne Richard Grenell pred nadchádzajúcim Trumpovým európskym turné, ktoré sa má uskutočniť v auguste.


NATIONAL INTEREST: Vo vojne proti Rusku v Čiernom mori bude námorníctvo USA zničené!
Hypotetický ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom v Čiernom mori môže byť pre americké námorníctvo osudný. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Roman Suchý

Veľvyslankyňa USA v Poľsku Georgette Mosbacherová predtým porovnávala Nemecko s Poľskom,  avšak nie v prospech Nemecka - na Twitteri napísala, že Varšava si plní svoje záväzky v súvislosti s výdavkami na obranu vo výške 2% HDP voči NATO, zatiaľ čo Nemecko tak nerobí. Mosbacherová uviedla, že by „uvítala, keby sa americké jednotky presunuli z Nemecka do Poľska“. Trump sa už dotkol témy redislokácie počas júnovej návštevy poľského prezidenta Andrzeja Dudu vo Washingtone.


Richard Grenell aj naďalej vyvíja tlak na Nemcov: „Viacero amerických prezidentov žiadalo najväčšiu európsku ekonomiku, aby platila za svoju obranu. Nakoniec nastal okamih, keď je prezident nútený konať“. 24. augusta príde Trump do francúzskeho Biarritzu na stretnutie G7, kde sa stretne s Merkelovou. Spolková kancelárka bude čeliť nelichotivej výmene názorov ohľadne rozpočtu na obranu svojej krajiny a výsledok tejto výmeny názorov zostáva nejasný. V Berlíne sa obávajú toho, že ak sa Trump rozhodne čiastočne stiahnuť americké jednotky z Nemecka, bude to mať za následok veľký politický škandál. Merkelová však zatiaľ nepreukázala žiadne známky ústupčivosti. V jej okolí považujú zvýšenie rozpočtu na obranu pod nátlakom USA za stratu právnej spôsobilosti nemeckej vlády.


Judith Bergman: OSN začala totálnu vojnu proti slobode slova
Inými slovami, zabudnite na všetko, čo sa týka slobodnej výmeny názorov: OSN sa domnieva, že jej "hodnoty" sú ohrozené, a preto musia byť tí, ktorí kritizujú, umlčaní. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Judith Bergman

Od 31. augusta do 3. septembra navštívi Trump Dánsko a Poľsko a 1. septembra sa vo Varšave  zúčastní na podujatiach pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny - útoku Nemecka na Poľsko.


Posudzujúc vzťahy medzi USA a Nemeckom, nemecká tlač píše, že "dnešný tón, akým Washington vedie rozhovory s Berlínom sa najviac podobá tónu banditov, ktorí násilne vnucujú platené služby za ochranu“. Američania vyvíjajú na Berlín hrubý nátlak. Prvé husle tu hrá americký veľvyslanec v Nemecku R. Grenell. Mnohí Nemci sú z D. Trumpa sklamaní, sú šokovaní jeho správaním a výrokmi. Rating D. Trumpa je v Nemecku napríklad nižší ako rating V. Putina. Nemecká tlač je presvedčená, že „Donaldovi Trumpovi a jeho statočnému veľvyslancovi by mali zdôrazniť, že americkí vojaci v Nemecku nechránia Nemecko, ale americké záujmy“.


Ekonómovia poukazujú na to, že Nemecko sa nemôže dostať z tejto pozície dokonca ani pri náraste výdavkov na obranu, ku ktorým došlo nedávno. Ak chcete dosiahnuť vyrovnanie "dlhu" musíte pridať veľmi veľa. K deklarovanému cieľu - priblížiť výdavky na obranu každého členského štátu NATO na 2% jeho HDP  - sa  Nemecko nepriblíži ani v ďalekej budúcnosti. Stanovuje si cieľ 1,5%, ale aj to je v strednodobom horizonte nedosiahnuteľné.


NATIONAL INTEREST: Ruský stealth bombardér bude s umelou inteligenciou. Konkurenciu nemá
Episkopos je presvedčený, že PAK DA bude postavený "na základe moderných riešení". Novinár porovnal súčasne bombardér s najnovším stíhacím lietadlom Su-57 piatej generácie a navrhol, aby PAK DA bol označený ako lietadlo "šiestej generácie".... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Ján Prokop

"Trumpova vláda sa správa k starým priateľom, ako k nepriateľom". To je trpké. Ak títo starí priatelia nastavia chrbát americkému obušku, tak by nemali byť prekvapení, ak ich radikálne tendencie v krajine vytlačia na okraj, píše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. - ...Nemecku teraz tvrdo a nestranne pripomínajú, že časy bývalých vyhovujúcich manévrov sa končia. Aké závery z toho vyvodíme?“