Čierna diera sa zobudila a zažiarila 75 krát jasnešie. Vedci sú bezradní
14 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Supermasívna čierna diera v strede Mliečnej dráhy sa práve prebudila a "zažiarila" 75-krát jasnejšia ako kedykoľvek predtým. Astronómovia sú bezradní, keďže čierna diera bola viac ako 20 rokov "ticho".





Sagitarius A* (v súhvezdí Strelca), superhmotná diera, ktorá má váhu asi 4 miliónov Sĺnk, je zvyčajne pozorovaná s nízkou kľúčovou teplotou a s minimálnym kolísaním jasu. V poslednej dobe sa však "prebudila" a teraz je 75-krát jasnejšia ako kedykoľvek predtým a to bez zjavného dôvodu.

„Potenciálne nebezpečný“ asteroid veľkosti pyramídy sa pohybuje smerom k Zemi
„Potenciálne nebezpečný“ asteroid, ktorý je o niečo väčší ako Veľká pyramída v Gíze, má tento mesiac preletieť v tesnej blízkosti okolo Zeme rýchlosťou neuveriteľných 18 kilometrov za sekundu. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Začiatkom tohto roka, astronóm na UCLA (Kalifornská univerzita, pozn. red.), Tuan Do a jeho tím uskutočnili pozorovania galaktického centra pomocou observatória WM Keck na Havaji. Počas štyroch nočných pozorovaní, tím zaznamenal 13. mája bizarný záblesk čiernej diery a zachytil ho v dvojhodinovom časozbernom zázname, ktorý tento jav skrátil na niekoľko sekúnd. „Nebývalé“ zistenia boli uverejnené v listoch Astrofyzikálneho časopisu.



Ako vysvetľuje Tuan Do, záznam pozorovania Sagitarius A* začína v jeho najjasnejšej podobe, čo znamená, že predtým mohol byť ešte jasnejší, ako ho jeho tím začal pozorovať. Astronómovia teraz zhromažďujú údaje, aby presne určili, čo spôsobilo náhle "vzplanutie", hoci sa ponúka hneď niekoľko teórií.

"Možno do čiernej diery padlo viac plynu a to viedlo k väčšej aktivite a mohlo viesť k tomu, že je jasnejší, " povedal Tuan Do pre New New Scientist. Existuje tiež možnosť, že čierna diera sa konečne dostala k spotrebe plynového oblaku, známeho ako G2, ktorý sa v roku 2014 k Sgr A* priblížil.

Na vesmírnej stanici ISS žije pleseň, ktorá prežije 200 krát viac kozmického žiarenia ako ľudia
Rôzne formy pozemského života si už dávno našli svoju cestu aj na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Nikto ale nevedel, že by dokázala prežiť 200 krát viac kozmického žiarenia, ako ktorákoľvek ľudská bytosť. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Pozemné observatórium Keck bude aj naďalej pokračovať v pozorovaní centra Mliečnej dráhy, až kým nebude v noci viditeľné zo Zeme. Mnoho galaxií, ako Spitzer, Chandra, Swift či ALMA, boli nedávno tiež pozorované v ich galaktickom centre a zhromažďované údaje z týchto pozorovaní pravdepodobne pomôžu vysvetliť, čo sa v strede našej galxie okolo Sgr A* vlastne deje.