Asociácia nemocníc nie je proti zvýšeniu minimálnej mzdy, musí ho však kryť rozpočet
14 | 08 | 2019 I SITA

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa nebráni zvýšeniu minimálnej mzdy. Pre zabezpečenie kontinuity starostlivosti o pacientov je však podľa nej nutné, aby nároky spojené s jej zvýšením boli kryté v štátnom rozpočte. ANS to uviedla vo svojom vyhlásení k návrhu na úpravu mesačnej minimálnej mzdy na rok 2020.


Asociácia tiež žiada reálne dofinancovanie legislatívnych opatrení, ako sú mzdový automat, sociálny balíček a rekreačné poukazy. "Ešte stále nedošlo k dofinancovaniu sociálneho balíčka a rekreačných poukazov," upozornila asociácia.

Asociácia pripravuje analýzu dopadu zvýšenia minimálnej mzdy na navrhovaných 580 eur a jej koeficientov pre rok 2020. Zvýšenie minimálnej mzdy má podľa ANS u nemocníc dopad na zvýšenie ďalších nákladov, ako sú náhrady za dovolenky, sviatky, nadčasy, príplatky za nočné služby, príplatky za prácu v soboty a nedele, odmeny za služby, ktoré sú na ňu naviazané.

Na zvýšenie mzdových nárokov má okrem nárastu minimálnej mzdy dopad aj zvyšovanie priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "Mzda zdravotníckych pracovníkov je v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve naviazaná na priemernú mzdu a mzdy zdravotníckych pracovníkov sa v zmysle tohto zákona automaticky zvyšujú k 1. januáru ďalšieho roku," vysvetlila asociácia.

Študenti ošetrovateľstva môžu opäť žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania
Fond na podporu vzdelávania zverejnil podmienky poskytovania stabilizačných pôžičiek pre študentov bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo na akademický rok 2019/2020. Študenti môžu od 9. augusta predkladať žiadosti o stabilizačnú pôžičku.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | SITA


ANS pripomenula, že v predchádzajúcich rokoch systematicky upozorňovala na potrebu dofinancovania rezortu zdravotníctva na pokrytie nákladov súvisiacich so zákonným zvýšením miezd zdravotníckych pracovníkov, nárokov na zvyšovanie miezd lekárov a nárokov spojených so zvyšovaním minimálnej mzdy a jej koeficientov.

Žiadala preto ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo financií o dofinancovanie zdravotníckych zariadení združených v asociácii. Negatívny dlhodobý trend nedostatočného financovania zdravotníctva potvrdzovali aj návrhy štátnych rozpočtov v predchádzajúcich rokoch.

"Aj v roku 2019 ANS systematicky upozorňuje na situáciu spojenú s prijatím sociálneho balíčka a zavedením rekreačných poukazov, keďže nemocnice v nej združené bez dodatočného dofinancovania zdravotníctva nebudú schopné zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti a ústavné pohotovostné služby v noci a počas víkendov v takom rozsahu ako doposiaľ," píše ANS.

ANS združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú asi 26 000 zamestnancov.

Nicholsonová sa pre novelu Civilného mimosporového poriadku obrátila na Európsku komisiu
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa pre novelu Civilného mimosporového poriadku obrátila na Európsku komisiu (EK). Ako uviedla pre agentúru SITA, Európska komisia by v tejto súvislosti mala zasiahnuť, keďže hrozí, že zo Slovenska sa stane... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | SITA