Slovenský vodohospodársky podnik sprístupní časť Vodárenskej nádrže Bukovec
13 | 08 | 2019 I

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sprístupní oddnes časť Vodárenskej nádrže Bukovec. Správca nádrže na pravej strane hrádze sprístupni obslužnú komunikáciu a zároveň pribudne aj možnosť nahliadnuť na korunu hrádze, ktorá je vysoká 56 metrov a drží viac ako 20 miliónov metrov kubických vody. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SVP Marián Bocák.


Sprístupnenie časti koruny hrádze a obslužnej komunikácie bude dočasne do konca októbra, a to denne v čase od 7:00 do 19:00. „Správca vodárenskej nádrže žiada všetkých prechádzajúcich, aby sa pohybovali len vo vyznačených priestoroch a nepoškodzovali zariadenia priehrady.

Pretože ide o nádrž zásobujúcu mesto Košice pitnou vodou, je zároveň potrebné vyhýbať sa kontaktu s vodou a neznečisťovať okolie. Okolie nádrže je monitorované kamerovým systémom a strážnou službou,“ uviedol Bocák.

MIMORIADNE O POČASÍ: Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 13. augusta
Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Oblačno až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Teploty 23 až 28 stupňov C. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Vodárenská nádrž Bukovec bola vybudovaná v rokoch 1968 až 1976 nad obcou Bukovec a vedľa obce Hýľov, a slúži ako zásobáreň pitnej vody pre mesto Košice a Košice okolie. Okrem zásobovania obyvateľov pitnou vodou má nádrž aj ochrannú funkciu, vyrovnávanie kolísavých výdatností zdrojov Košického skupinového vodovodu, ale plní aj ochrannú funkciu pri znižovaní povodňových prietokov.

Vodná nádrž Bukovec nie je pre verejnosť sprístupnená, je ale významným biotopom vodného vtáctva či obojživelníkov. Zásobný objem nádrže je okolo 25 miliónov metrov kubických. Dĺžka priehrady je 2,8 kilometra a výška hrádze nad terénom je od 50 do 56 metrov.