SaS: Na bezpečnostnom výbore sa Lučanského chcú pýtať na lustrácie
13 | 08 | 2019 I SITA

Opozičná strana Sloboda a Solidarita sa chce na zasadnutí parlamentného brannobezpečnostného výboru pýtať policajného prezidenta Milana Lučanského na lustrácie novinárov v súvislosti s vyšetrovaním prípadu poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča.


Ako agentúru SITA informoval hovorca SaS Róbert Buček, opoziční poslanci za SaS plánujú preto zvolať zasadnutie výboru. Prípad lustrácií podľa liberálov vyvoláva otázky, čo všetko polícia zisťuje o občanoch.

„Táto lustrácia nie je zaujímavá len tým, že vysokí policajní funkcionári z tohto obdobia teraz hádžu na seba vinu a rovnako ani tým, že výsledky tejto lustrácie sa mohli dostať k zatknutému Marianovi K., ktorý ich mohol využiť na kompromitovanie či zastrašovanie novinárov. Skôr sa otvárajú otázky, čo všetko policajné orgány zaznamenávajú o súkromí občanov a či to robia na zákonnom základe," povedal Ľubomír Galko.

Prípadu vraždy J. Kuciaka by sa mohli týkať dve SMS správy v mobile Mariana K.
Podnikateľ Marian K. v utorok vypovedá na nitrianskej pobočke Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), kde ho za prísnych bezpečnostných opatrení priviezla policajná eskorta krátko pred 8. 30 h. Vypočúvajú ho v súvislosti s vraždou novinára Jána... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | TASR


Jeho kolega Milan Laurenčík doplnil, že Slovensko je podľa Ústavy SR právny štát a každý občan má právo na súkromie. „Štátne orgány môžu konať len na základe zákona," doplnil.

Kauza lustrovania viacerých novinárov súvisí s policajným vyšetrovaním prípadu poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča. Ešte ako zamestnanec banky si pozeral účty vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a polícia chcela zistiť, či poskytol informácie novinárom.

Prípadom lustrácií sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby MV SR. Podľa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara súvisela s lustráciou viacerých novinárov v rámci vyšetrovania prípadu Rybaniča aj lustrácia neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Prípad Rybeniča bol však uzavretý v máji 2017 podaním obžaloby na súd. Lustrácia Kuciaka sa odohrala až na jeseň 2017.