Predaje áut v Číne naďalej klesajú, odbyt elektromobilov čelil prvému prepadu od začiatku roka
13 | 08 | 2019 I SITA

Predaj áut na čínskom trhu v júli opäť oslabil. Čínske združenie výrobcov automobilov (CAAM) v utorok informovalo, že odbyt vozidiel SUV, sedanov a malých dodávok sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka znížil o 3,9 percenta na 1,5 mil. kusov.


Nižší dopyt je odrazom spomaľovania čínskej ekonomiky v čase pokračujúcej obchodnej vojny s USA.

Čínsky automobilový trh rástol naposledy v júni 2018, predaje odvtedy každý mesiac klesali. Výnimku v sledovanom období predstavovali iba elektrické a hybridné autá. Ich odbyt v niektorých mesiacoch vykazoval medziročné prírastky aj o takmer 100 percent.

V júli sa však v tomto segmente predalo 80 tis. áut, čo znamená medziročný pokles o 4,7 %. Čínska vláda postupne zastavuje dotácie na kúpu hybridov a elektromobilov, v dôsledku čoho výrobcovia prenášajú zvýšené náklady na spotrebiteľov, uviedla agentúra AP.

USA sa z nevydareného testu rakety v Rusku dostatočne poučili, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump uviedol, že USA sa dostatočne poučili z výbuchu, ku ktorému došlo vo štvrtok na vojenskej základni na severe Ruska počas testovania novej rakety. "Spojené štáty sa dostatočne poučili z explózie počas nevydarenej... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | TASR