Odkaz kresťanom v Afrike: "Zbaľte sa a vypadnite, máte na to tri dni, inak vás zabijeme!"
13 | 08 | 2019 I Giulio Meotti (preklad Ján Prokop)

"Kresťanstvo vzniklo na Strednom východe. Vysídľovanie či odsun kresťanov zo Stredného východu sú veľmi nebezpečné pre bezpečnosť tohto regiónu ... ale aj pre oblasti Stredozemného mora. Ale Európy sa to tiež týka. " - Pápež Koptskej pravoslávnej cirkvi Theodoros II., Pri slávnostnom otvorení nového koptského kostola pre koptskú komunitu žijúcu v exile v Nemecku. Deutsche Welle , 14. mája 2019.


Bohužiaľ tragický rozsah týchto masakrov spáchaných na kresťanov je priamo úmerný s nezáujmom  Západu.

" 'Islamofóbia' je častým predmetom diskusie, ale o 'kresťanofobii' nepočujete vôbec nič." - Ross Douthat, "Sú kresťania privilegovaní alebo prenasledovaní?" , Denník The New York Times , 23. apríla 2019.

Alžírsko - krajiny pôvodu niektorých kresťanských otcov, napríklad svätého Augustína - sa stalo krajinou ... v ktorej oficiálne nie sú "žiadni domorodí kresťania" . Koľko ďalších krajín postretne rovnaký osud? A pribehne Západ niekedy na pomoc svojim kresťanským bratom a sestrám?

Správa vypracovaná pre britského ministra zahraničných vecí uviedla, že prenasledovanie kresťanov na Strednom východe sa približuje ku " genocíde " . Kritickej úrovne teraz dosiahlo aj prenasledovanie kresťanských komunít v Afrike.

GATESTONE INSTITUTE: Moslimskí duchovní musia rozhodnúť ako prestať šíriť nenávisť voči nemoslimom
Dr. Mohammad Bin Abdulkarim Al-Issa, Generálny tajomník Svetovej ligy moslimov bol jedným z najvýznamnejších moslimských lídrov; uznal hrôzy holokaustu a kritizoval akékoľvek jeho odmietanie. Čítať ďalej
24 | 01 | 2019 | A. Z. Mohamed, preklad: Alex Adamecký


Niektorí pozorovatelia uvádzajú, že všetko to začalo v Alžírsku v 90. rokoch, kedy bolo počas občianskej vojny zabitých 19 mníchov, biskupov, mníšok a mnoho ďalších katolíkov. Napríklad v Nigérii boli odvtedy masakrovaní veriaci kresťania vo svojich kostoloch a v Keni boli kresťania zavraždení na univerzitách . V Líbyi bolo veľa kresťanov sťatých na plážach a v Jemene boli zavraždené mníšky. V Egypte vyvoláva masívne násilie proti kresťanom hromadný exodus . Je to novodobé africké súostrovie prenasledovanie. (Narážka na Alexandra Solženicyna - Súostrovie Gulag, poznámka prekladateľa.)

Je smutné, že sa títo kresťania ocitli v mŕtvom uhle Západu: Sú "príliš kresťanskí" , aby získali pozornosť ľavice, a pravica o nich nevie - sú príliš ďaleko. Africkí kresťania sú siroty. Nemajú žiadnych "spojencov" , píše John O'Sullivan.

Kresťanské rodiny museli nedávno utiecť z mesta Diffa v Nigeri, potom, čo im džihádisti zo skupiny Boko Haram doručili túto vyhrážku : "Zbaľte sa a vypadnite, máte na to tri dni, inak vás všetkých zabijeme!" "V tomto meste už nie sú žiadni kresťania," povedali miestni ľudia mimovládnej organizácií Barnabas Fund . Mesto Arbinda sa nachádza v Burkine Faso a tieto čísla vypovedajú o násilí zo strany moslimskej väčšiny: Z mesta utieklo 82 pastorov a 151 rodín, približne 1 145 kresťanov. Len v niekoľkých posledných týždňoch boli zavraždení ako duchovné, tak radoví veriaci. V katolíckom kostole v meste diabla zavraždili džihádisti šesť kresťanov. Pri útoku v Silgadjibol zavraždený jeden pastor a cieľom útokov sa stali aj pokojné slávnostné sprievody katolíkov.

Džihádisti zrejme chcú "vyčistiť" tieto oblasti od kresťanov - a darí sa im to. "V meste panuje panika," povedal starosta mesta Dablo Ousmane Zongo. "Ľudia sa schovávajú vo svojich domovoch a normálna prevádzka mesta sa zastavila. Obchody sú zatvorené. Sme prakticky mestom duchov."

V Nigérii prebiehajú útoky na kresťanov neustále. Krajina sa tak pre kresťanov stala " vojnovou zónou " .

"Útoky na kresťanov sú čím ďalej tým drzejšie a agresívnejšie," povedal otec John Bakeni z diecézy Maiduguri v severnej Nigérii. "Každý deň, ktorý prežijeme v bezpečí, považujeme za požehnanie, pretože nevieme, čo bude zajtra."

Trumpova administratíva chce obmedziť udeľovanie víz pre migrantov
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zverejnila v pondelok nové pravidlá, na základe ktorých by státisíce imigrantov mohli stratiť právo na udelenie víz a získanie trvalého pobytu, ak sú prijímateľmi sociálnych dávok. Informovala o... Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


"Kvôli snahe o islamizácii celej krajiny hrozí nám kresťanom zánik. A získanie kontroly nad Nigériou znamená vyhnanie kresťanov z celej západnej Afriky," povedal v talianskom mesačníku Tempi otec Joseph Fidelis Batur, katolícky kňaz z nigérijskej diecézy v Maiduguri.

My obyvatelia Západu máme bohužiaľ veľmi krátku pamäť . Prvé útoky al-Kájdy sa uskutočnili v Afrike: bombové útoky proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii. Na Afrike záleží. Preto by sme mali brať toto brutálny prenasledovanie kresťanov vážnejšie. "Kresťanstvo vzniklo na Strednom východe," povedal pápež Koptskéj pravoslávnej cirkvi Theodoros II. pri slávnostnom otvorení nového koptského kostola pre koptskú komunitu žijúci v exile v Nemecku. "Vysídľovanie a odsun kresťanov zo Stredného východu sú teda veľmi nebezpečné pre bezpečnosť tohto regiónu, a to nielen v oblasti Stredného východu, ale aj v oblasti Stredozemného mora. Ale Európy a arabských krajín sa to tiež týka." Západ by mal tieto naliehavé prosby vodcov Východných kresťanov brať oveľa vážnejšie.

Európa je sekularizovaná a zo Stredného východu kresťania utekajú. Džihádisti, ktorí sú posadnutí odstránením kresťanstva, si teraz uvedomujú, že ich súčasné ideologické bojisko je v Afrike. "Do roku 2025 bude 50% kresťanského obyvateľstva (sveta) žiť v Afrike a Latinskej Amerike," napísal profesor histórie Philip Jenkins. Očakáva sa, že v subsaharskej Afrike bude v roku 2050 žiť 38% všetkých kresťanov, kdežto v roku 2010 to bolo 24%. Preto tam džihádisti vykonávajú hrozný projekt náboženských čistiek.

"Kresťanstvo doslova 'odišlo na juh', v rozvojovom svete demograficky explodovalo a zosilnelo prebiehajúce sociálno-politické nepokoje v miestach, ako je napríklad západná Afrika," uvádza Pew Forum . Túto demografickú tendenciu, ktorú profesor Philip Jenkins nazval "najväčšou náboženskou zmenou akéhokoľvek druhu, ktorá kedy nastala," chce radikálny islam samozrejme zastaviť. "

Pochovali päť jadrových inžinierov, ktorí zahynuli pri teste rakety
Tisícky ľudí sa v pondelok v ruskom meste Sarov zúčastnili na pohrebe piatich ruských jadrových inžinierov, ktorí zahynuli vo štvrtok pri výbuchu počas testovania novej rakety. V Sarove sa nachádza hlavné ruské výskumné centrum jadrových zbraní,... Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Podľa ďalšej správy sa behom jedného storočia zvýšil počet moslimov žijúcich v subsaharskej Afrike viac ako 20krát, z 11 miliónov v roku 1900 na 234 miliónov v roku 2010. Počet kresťanov za tú dobu vzrástol 70-krát zo 7 na 470 miliónov. Subsaharská Afrika je teraz domovom 21% všetkých kresťanov sveta a 15% všetkých moslimov. "Islamský extrémizmus má dve globálne ťažiská, jedno je na arabskom Strednom východe a druhé je v subsaharskej Afrike," poznamenalvýskumník Ron Boyd-MacMillan v správe pre organizáciu Open Doors .

Open Doors vydáva každoročne zoznam 50 najhorších prenasledovateľov kresťanov. Tento zoznam aktuálne zahŕňa 14 afrických krajín , v ktorých je úroveň prenasledovania "extrémna" alebo "veľmi vysoká" : Alžírsko, Stredoafrická republika, Egypt, Eritrea, Etiópia, Keňa, Líbya, Mali, Mauritánia, Maroko, Nigéria, Somálsko, Sudán a Tunisko . Napríklad Mali na zozname pôvodne vôbec nebolo, ale počas dvoch rokov sa dostalo na siedme miesto. V minulom roku v Kenidonútili islamisti cestujúcich v linkovom autobuse predložiť svoje preukazy totožnosti. Potom moslimovia cestujúcich oddelili dvoch náhodných prítomných kresťanov zavraždili.

Bohužiaľ tragický rozsah týchto masakrov spáchaných na kresťanov je priamo úmerný s nezáujmom Západu. "Jednou zo základných skutočností moderných náboženských dejín je, že kresťania sú na celom svete neuveriteľne kruto prenasledovaní," napísal nedávno Ross Douthat v denníku The New York Times .

"Táto realita už skôr definuje éru a dávno už nie je len epizódnym javom. Západné médiá ju všeobecne ignorujú a západné vlády a humanitárne inštitúcie ju len zriedka správne pomenujú a celkom vôbec neriešia. 'Islamofóbia' je častým predmetom diskusie, ale o 'kresťanofobií' nezačujete vôbec nič. "

Džihádisti prišli na to, že prenasledovanie kresťanov prináša výsledky. Alžírsko - krajiny pôvodu niektorých kresťanských otcov, napríklad svätého Augustína - sa stalo krajinou, ktorá je z 99,9% moslimská a vo ktorej oficiálne nie sú " žiadni domorodí kresťania " . Koľko ďalších krajín postretne rovnaký osud? A pribehne Západ niekedy na pomoc svojim kresťanským bratom a sestrám?

VIDEO: Putin dorazil na motocyklovú show "Shadow of Babylon" na motorke
Putin sa objavil v sobotu na motocyklovej show "Shadow of Babylon" organizovanej "Night Wolves". Prišiel na miesto stretnutia spolu s ďalšími motocyklistami a v prívese motocykla viezol "Ural" krymského premiéra Sergeja Aksjonova a sevastopolského... Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Ján Prokop