Marek Molnár: Má niekto v Taliansku moc na zastavenie Salviniho?
13 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Matteo Salvini sa stáva premiérom, je zvolený pro-Putinský prezident, vládne so stranou ďalej a stretáva sa s Bruselom až do bodu, keď Taliansko odchádza z EÚ.


Toto je scenár z nočnej mory pre európsky politický mainstream po rozhodnutí Salviniho spustiť pád súčasnej talianskej vlády, pričom tento scenár určite nemožno vylúčiť. V prieskumoch verejnej mienky sa Salviniho liga drží vysoko a jeho oponenti sú zmätení. Po voľbách môže byť schopný vytvoriť vládu s krajne pravicovými bratmi Talianska, stranou, ktorá nezakrýva jej obdiv k fašistickej minulosti krajiny. Informuje o tom portál POLITICO.

Avšak niekedy sa veci nedajú predvídať. Nie je to tak dávno, keď Steve Bannon, bývalý hlavný stratég Donalda Trumpa, vyhlásil, že súčasná vláda bude pozostávať z populistov pravice (liga) a ľavice (5-hviezdičkové hnutie), pričom táto vláda mala predstavovať budúcnosť európskej politiky. Teraz to vyzerá, že to bude čoskoro minulosťou.

Kto by teda mohol zastaviť Salviniho? Tu je päť možných mien.

Miguel Medina/AFP via Getty Images


1. Sergio Mattarella. Kľúčom k nadchádzajúcim udalostiam v najbližších dňoch je Taliansky prezident. Je to práve on, kto sa musí rozhodnúť, či zvolať parlamentné voľby. Úradníci tvrdia, že si je dobre vedomý toho, že akýkoľvek pokus o odloženie volieb a zavedenie technokratickej vlády by mohol vyvolať populárny odpor, čím by sa Salvini stal ešte silnejším. Niektorí analytici tvrdia, že stratégiou tichého sicílskeho právnika je rýchly prechod do volieb, ako chce Salvini, ale údajne sa nájde spôsob, ako zaistiť, aby sa vedúci predstaviteľ ligy nemohol vyhnúť zodpovednosti za ďalší rozpočet, ktorý má byť schválený začiatkom októbra. So spomalením hospodárstva a rastom verejného dlhu hrozia bolestivé rozhodnutia.

Miguel Medina/AFP via Getty Images


2. Giuseppe Conte. Profesor práva, ktorý sa stal predsedom vlády bez predchádzajúcej politickej skúsenosti, má v súčasnosti druhé najvyššie hodnotenie v krajine, a to hneď za Mattarellom. Prieskum zverejnený v piatok ukazuje, že prezident dostal hodnotenie 60 percent, nasledovaný Contem, ktorý dostal 50 percent, pričom hodnotenie Salviniho je 44 percent. Conte vytvoril silné spojenectvo s Mattarellom a v posledných mesiacoch sa prezentoval skôr proti Salvinimu, avšak oficiálne je Conte politicky nezávislý. Zároveň sa objavujú fámy v Ríme, že Conte by si želal byť na poste európskeho komisára.

Miguel Medina/AFP via Getty Images


3. Nicola Zingaretti. Tento politik je líder stredo-ľavej demokratickej strany (PD), no od začiatku roka nie je v silnej pozícii. Bývalý líder Matteo Renzi má stále silný vplyv na poslancov strany a má svoju vlastnú agendu, pričom Renzi nechce žiadne spojenectvo s 5 hviezdami, zatiaľ čo Zingaretti a ďalšie významné osobnosti strany sú ochotnejšie uvažovať o takomto kroku. Zingaretti, prezident regiónu Lazio, však má dôvody uprednostniť predčasné voľby. Umožnilo by to očistiť parlamentné skupiny od Renziho lojalistov a vytvoriť spojenectvo s inými stranami, možno s 5 hviezdami alebo inými skupinami, ktoré sa môžu objaviť v nasledujúcich mesiacoch.

Alberto Pizzoli/AFP via Getty Images


4. Carlo Calenda. Bývalý minister hospodárskeho rozvoja bol v máji zvolený do Európskeho parlamentu na zozname stredo-ľavého PD. V piatok však pre POLITICO prehlásil, že dúfa vo vytvorenie aliancie, ktorá bude zahŕňať naviac aj progresívne, liberálne a ďalšie pro-európske vplyvy. „Priorita je cesta vpred, pričom treba bojovať proti Salvinimu, ktorý predstavuje vážne riziko pre našu demokraciu a pravdepodobne nás vyvedie z EÚ,“ vyhlásil Calenda. Na dosiahnutie tohto cieľa je Calenda dokonca ochotný spolupracovať s bývalým lídrom PD Renzim, aj keď vyhlásil, že v súčasnosti „nekomunikujú“. Stávka na Calendu je veľmi ambiciózna, pretože taliansky volebný systém má tendenciu uprednostňovať zavedené strany.

Vincenzo Pinto/AFP via Getty Images


5. Alessandro Di Battista. 41-ročný Riman je jediný človek v talianskej politike, ktorý sa podobá vystupovaním Salvinimu. Podľa správ talianskych médií bude Di Battista pravdepodobne jedným z hlavných Salviniho rivalov vo volebnej kampani ako hlavný predstaviteľ pre 5 hviezd. Bývalý mimovládny neziskový pracovník, ktorý sa stal novinárom je vcelku kontroverzná osoba. Di Battista sa nezúčastnil minuloročných všeobecných volieb a strávil prvých šesť mesiacov cestovaním so svojou rodinou cez Južnú Ameriku. Po návrate spôsobil viacnásobné diplomatické incidenty medzi Rímom a Parížom, jeden z nich vyvolala návšteva vodcov protestného hnutia Žlté vesty v Paríži. Jeho rozpor voči Francúzsku nie je jediným znakom, ktorý zdieľa so Salvinim. Má tiež určitú fascináciu pre Rusko. Zdá sa však, že k Salvinimu pozitívny prístup nemá, Di Battista na Facebooku napísal, že minister vnútra „je nemilosrdný a zamilovaný do moci a privilégií, pod tlakom skupiny podvodníkov, ktorí vždy infikovali taliansku politiku".

Marek Molnár: Macron sa snaží o post kráľa Európy, aj napriek nedostatku hmatateľných výsledkov
Emmanuel Macron má v pláne stať sa "kráľom" a záchrancom Európy, avšak jeho rázne úsilie o suverénnu EÚ, ktorá háji svoje záujmy na globálnej scéne so Spojenými štátmi, Čínou, Ruskom a Indiou, priniesla za prvé dva roky jeho moci len niekoľko... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Marek Molnár