Bansko Bystrická nemocnica získala dva nové prístroje pre ľudí s pľúcnymi chorobami
13 | 08 | 2019 I TASR

Dva nové prístroje v hodnote 10.000 eur, ktoré skvalitnia liečbu pacientov s cystickou fibrózou a zlepšia diagnostiku spánkových porúch, dostalo v uplynulých dňoch do daru Oddelenie pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.


TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Prvý z prístrojov je určený na odhlienenie dýchacích ciest aktiváciou hlienu predovšetkým z dolných častí pľúc u pacientov so sťaženým vykašliavaním, najmä pri diagnózach ako cystická fibróza alebo chronická obštrukčná choroba pľúc. Liečba prebieha prostredníctvom jednotlivých terapií a aplikuje ju fyzioterapeut.

Druhý prístroj slúži na diagnostiku porúch dýchania v spánku. Prístroj sa pacientovi pripevní počas spánku na prst ruky a zaznamenáva u neho nasýtenosť krvi kyslíkom, pulzovú frekvenciu, odhalí možné "chrápanie" či krátkodobé zástavy dýchania.

Analýza nameraných parametrov pomôže lekárovi zistiť pravdepodobnú príčinu stavu a odporučiť ďalší postup liečby, prípadne potrebu doplňujúcich vyšetrení. Prístroje Rooseveltovej nemocnici darovala spoločnosť Forum Technologies.

"Týmito prístrojmi naše oddelenie doteraz nedisponovalo. Dovybavenie oddelenia zvýši kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti pacientom s ochoreniami pľúc. Za dar v mene personálu a našich pacientov ďakujeme," reagoval primár oddelenia Juraj Mazal.

Košické Sídlisko KVP zriadi záchytné parkovisko pre dodávkové vozidlá
Obmedzením státia nákladných vozidiel s dĺžkou nad päť metrov v čase od 16.00 do 7.00 h chce košická mestská časť (MsČ) Sídlisko KVP uvoľniť parkovacie miesta pre osobné autá. Jej vedenie v utorok rozhodlo, že so zriadením záchytného parkoviska pre... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | TASR