NATIONAL INTEREST: Vo vojne proti Rusku v Čiernom mori bude námorníctvo USA zničené!
12 | 08 | 2019 I Roman Suchý

Hypotetický ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom v Čiernom mori môže byť pre americké námorníctvo osudný.


K tomuto záveru dospel autor článku v The National Interest.Podľa článku Washington nie vždy adekvátne vyhodnocuje riziká vykonávaním cvičenia blízkosti morských hraníc Ruska.

Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva aj podobe 18 000 min, ktoré zostali po druhej svetovej vojne v Čiernom a Azovskom mori, ktoré ležia na dne a čakajú na svoj čas. Ak takáto mína zafunguje a spôsobí náhodné potopenia lode NATO, mohlo by to teoreticky viesť ku konfliktu.

Sily NATO (s výnimkou Turecka) v Čiernom mori budú mať zároveň "reálne zanedbateľný vojenský význam". Podľa amerického portálu "budú zničené v prvých hodinách vojny".

National Interest dokonca poznamenal, že Spojené štáty majú šťastie, že súčasný Montreuxský dohovor zakazuje komponentom lodiam preplávať tureckými úžinami. Inak by boli rýchlo zničené silnou kombináciou ruských dieselových ponoriek, pobrežnými mobilnými raketovými silami a malými, ale smrteľnými raketovými loďami. A to, aj keď sa nezohľadňujú schopnosti ruských lietadiel vybavených nadzvukovými protilietadlovými raketami, ako je napríklad nový systém "Kinžal".

Všeobecne platí, že podľa odborníkov, vrátane amerických, sú lietadlové lode, ktoré boli predtým úspešne použité proti slabým americkým protivníkom, zastarané v podmienkach modernej vojny so silnou mocnosťou.

NI tiež uviedol, že teraz dokonca aj Irán alebo Severná Kórea majú šancu potlačiť skupinu lietadlových lodí. Tým viac majú tieto možnosti Čína a Rusko, ktoré aktívne pracujú na riešení tohto problému viac ako pol storočia.

Materiál citoval argument obrancov lietadlových lodí, ktorí tvrdia, že zasiahnutí dvojicou rakiet alebo torpéda lietadlovú loď nepotopia.

"Možno nie, ale skúste si predstaviť armádu, ktorú musíte zhromaždiť, aby ste zachránili ochromenú loď tejto kategórie. Predstavte si obrovský a zraniteľný cieľ, akým by bola taká záchranná operácia pre nepriateľa. Takýto scenár by mohol viesť k strate významnej časti námorníctva. Spojených štátov, "napísal The National Interest.