Komentár Ľudovíta Gogu: Ruské sankcie … a kto odškodní postihnuté subjekty?
12 | 08 | 2019 I Ľudovít Goga
Čím ďalej tým viac sa zamýšľam nad tým, pre koho sú výhodné protiruské sankcie. Pri našich cestách po Slovensku sa stretávame aj s podnikateľmi, ktorí stratili významný rusky trh kvôli sankciám. V lepšom prípade neskrachovali a našli si nové trhy pre pre svoje tovary. V tom horšom museli zavrieť svoje podniky, fabriky a prepustiť zamestnancov.

Obdobná situácia je aj u našich západných susedov.

Česká mliekareň Madeta podľa svojho CEO stratila na margo ruských sankcií 150 miliónov  českých korún. Pred rokom 2014 mliekarenská firma exportovala do Ruska až 1/5 svojich výrobkov, dokopy 1500 ton. Po ohlásení týchto nezmyselných sankcií bola firma v stratách no zachovala sa zodpovedne a neuchýlila sa k masovému prepúšťaniu, naopak vynašli sa a našli nových spotrebiteľov. Napriek tomu ale firma stráca potencionálne zárobky na tomto dôležitom trhu.

Ruské sankcie majú mnohokrát aj nepriame negatívne dopady na ekonomiku. Asociácia pestovateľov ovocia v Čechách sa tiež začala ozývať keďže znižovanie cien kvôli ruskému odvetnému embargu privolalo do Čiech lacných poľských pestovateľov, ktorí tiež stratili cenný ruský trh a tak zruinovali malých českých pestovateľov ovocia.

Kvôli týmto sankciám utrpeli aj slovenskí mliekari, netreba však zabudnúť ani na zatvorené továrne Railway Casted Components v Prakovciach, ktoré sme nedávno navštívili, kde  prišlo 400 ľudí o prácu práve kvôli strateným zákazkám do Ruska.

Tieto sankcie boli bohužiaľ predĺžené do konca januára 2020 v júni tohto roku. Otázka znie, ktorá z týchto iniciatívnych Rusku moralizujúcich krajín nám našich pracovníkov, chovateľov a poľnohospodárov odškodní??

(Autor je poslancom NR SR za hnutie Sme Rodina a člen výboru pre európske záležitosti NR SR)