Britská vláda pripravuje balík pomoci pre firmy pre prípad brexitu bez dohody
11 | 08 | 2019 I TASR

Britská vláda zostavila tajný zoznam veľkých firiem, ktoré môžu žiadať o finančnú pomoc v prípade brexitu bez dohody, uviedol v sobotu denník The Times.


Michael Gove, minister britského kabinetu, ktorý je zodpovedný za prípravy na neriadený brexit, v piatok prvýkrát potvrdil, že vláda pracuje na balíku finančnej pomoci pre firmy, ktoré sa môžu ocitnúť v problémoch z dôvodu chýbajúcej hotovosti.

Balík nazvaný Operácia kráľ rybár (Operation Kingfisher) je navrhnutý na pomoc firmám, ktoré "dočasne zasiahne" brexit bez dohody, aby zvládli obdobie bezprostredne po odchode krajiny z EÚ, uviedol Gove. Podľa denníka Times zraniteľné sú predovšetkým stavebné firmy a výrobcovia.

Hovorca britskej vlády odmietol pre agentúru DPA komentovať správu denníka Times.

Britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že krajina opustí EÚ 31. októbra s dohodou alebo bez nej. Od Bruselu požaduje opätovné vyrokovanie dohody, keďže tú, ktorú vyjednala jeho predchodkyňa Theresa Mayová, odmietol britský parlament a Johnson ju považuje za "mŕtvu". Predstavitelia EÚ odmietajú vyrokovanie novej dohody, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že Británia opustí Úniu bez dohody.

Londýn doteraz zľahčoval ekonomické dôsledky prípadného brexitu bez dohody, a to aj napriek varovaniam expertov, ekonomických inštitútov či podnikateľských zväzov.

Britská ekonomika v 2. kvartáli klesla prvýkrát od roku 2012. Hrubý domáci produkt (HDP) sa znížil o 0,2 %, pričom experti počítali so stagnáciou.

Brexit bez dohody by najviac poškodil Británii, tvrdí Juncker
Brexit bez dohody by uškodil viac Británii než zvyšku Európskej únie bez ohľadu na to, nakoľko sa vláda premiéra Borisa Johnsona snaží presvedčiť o opaku. Vo vyjadrení zverejnenom cez víkend to uviedol odchádzajúci predseda Európskej komisie... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | TASR