Rosatom zverejnil podrobnosti o tragickom výbuchu jadrového motora v Archangeľsku
10 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Výbuch tajného raketového motora, poháňaného nukleárnymi izotopmi bol taký silný, že rozbil zariadenie na malé kúsky a odhodil pracovníkov z morskej plošiny do mora, uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom. Záchranné akcie a vyhľadávanie chýbajúcich súčastí pokračovalo celý deň.





Dramatické podrobnosti tragédie v sobotu objasnila štátna spoločnosť pre atómovú energiu Rosatom po tom, ako tento týždeň incident otriasol Archangeľským regiónom a ktorý západné médiá začali konšpiračne prirovnávať k novej černobyľskej katastrofe.



Zverejnené podrobnosti ukazujú, že výbuch, ktorý zabil päť zamestnancov a vážne zranil ďalších troch, sa uskutočnil na morskej plošine v plánovanom slede radu pokusov. Test raketového motora, klasifikovaného ako „motor na kvapalné palivo“ spočiatku prebiehal hladko, ale potom sa zariadenie vznietilo a vybuchlo, uvádza Rosatom. Výbuch odhodil niekoľko zamestnancov do mora, čo dávalo nádej na ich prežitie.

Voda vo vysokých zemepisných šírkach severného Ruska je studená aj v lete, ale aj napriek tomu záchranné akcie a hľadanie trvali celý deň. Následne bolo päť pracovníkov základne vyhlásených za mŕtvych. Traja ďalší pracovníci boli hospitalizovaní s rôznymi traumami a popáleninami.

MIMORIADNA SPRÁVA: Dvaja ľudia zomreli pri výbuchu vo vojenskom výcvikovom stredisku v oblasti Arkhangelsk
Dvaja ľudia zomreli, štyria ďalší utrpeli zranenia rôznej závažnosti v dôsledku výbuchu kvapalného raketového motora na výcvikovom stredisku v oblasti Arkhangelsk. Ruské ministerstvo obrany o tom informovalo vo štvrtok. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Agentúra vyzdvihla odvahu zamestnancov, ktorí, ako sa uvádza v správe, boli podrobne oboznámení z vysokou mierou nebezpečenstva experimentálnych skúšok motorov.

Zamestnanci, ktorí pri tragédii zahynuli, pracovali priamo na skúške „paliva na báze izotopov“ pre pohonný systém experimentálneho motora. Na mieste testov bola nakrátko zaznamenaná aj zvýšena miera rádioaktivity, ktorá sa ale údajne čoskoro vrátila k normálu.



Mesto Severodvinsk, ktoré sa nachádza asi 30 km východne od testovacieho pásma a ktoré je domovom kľúčovej lodenice ruskej severnej flotily, doplnilo správy o výške nameranej rádioaktivity krátko po tom, ako úrady uverejnili /a potom vymazali/ správy o dočasnom zvýšení žiarenia na úroveň 0,11 mikrosievertov za hodinu. Norma povoleného žiarenia je na úrovni 0,6 mikrosievertov za hodinu. V správe sa uvádza, že k zvýšeniu došlo iba na pol hodiny, čím nebol denný priemer žiarenia vážne ovplyvnený.

Tajnosti okolo tragédie a nejasné informácie o situácii nevyhnutne viedli ku katastrofickým konšpiračným teóriám. Fotografie tímov vykonávajúcich merania a špeciálne pripravené sanitky prevážajúce zranených, zneužívali médiá na vyvolanie paniky, zatiaľ čo celosvetový bulvár špekuloval aj o rôznych hybridných typoch zbraní, ktoré mohli byť do testu zapojené.

Rusko vyvíja samovražedný satelit na vyriešenie narastajúceho problému „vesmírneho odpadu“
Ruská kozmická agentúra Roscosmos vynašla satelit so schopnosťou samozničenia v momente ukončenia svojej životnosti a ponúka riešenie jedného z najzávažnejších problémov vesmírnych trosiek. Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Povesti o utajovanom závažnom rádioaktívnom úniku sa však nepodporili a susedné Fínsko nezaznamenalo žiadne odchýlky od bežných úrovní žiarenia. Ruská armáda medzitým dementovala správu, že loď spoločnosti Rosatom, schopná zbierať rádioaktívny odpad, bola vyslaná do Severodvinska, aby sa zapojila do plánovaných pokusov.