Ruská vláda obvinila USA z podpory protestov v Moskve, dokonca si predvolala amerického diplomata
09 | 08 | 2019 I TASR

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že v súvislosti s nedávnymi opozičnými protestmi v Moskve si predvolalo zástupcu tamojšieho veľvyslanectva Spojených štátov, ktoré údajne nabádalo k účasti na týchto zhromaždeniach. Informovala o tom agentúra AFP.


Spojené štáty kritizovali zásahy proti protestujúcim, ktorí požadovali spravodlivé komunálne voľby v Moskve, pričom ich polícia rozháňala obuškami a tisíce z nich zadržala.

Pred zhromaždením z minulej soboty zverejnilo americké veľvyslanectvo na svojej internetovej stránke "výstrahu", v ktorej spomenulo čas a miesto akcie s tým, že Američania sa majú danej časti mesta "vyhnúť". Ruský rezort diplomacie však v piatkovom vyhlásení uviedol, že pripojenie mapky s vyznačením miesta protestu považuje za "zvolávanie" účastníkov, čo predstavuje "pokus o zasahovanie do záležitostí" Ruska.

Moskva už predtým kritizovala nemeckú verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu Deutsche Welle, ktorá podľa nej takisto pozývala na spomínané zhromaždenie.

Protesty v Moskve sa konajú od 14. júla, a to z dôvodu odmietnutia zaregistrovať do nadchádzajúcich komunálnych volieb opozičných kandidátov. Najmasovejšie boli úradmi nepovolené zhromaždenia z 27. júla a 3. augusta. Ďalší protest je naplánovaný na najbližšiu sobotu.

Najnovšie zásahy proti protestujúcim v Moskve boli najrozsiahlejšie od masových demonštrácií proti návratu Vladimira Putina do úradu prezidenta z roku 2012. Ku vtedajším protestom podľa Moskvy takisto podnecovali Spojené štáty.

Veľvyslanec USA pohrozil stiahnutím amerických jednotiek z Nemecka
Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell kritizoval hostiteľskú krajinu za neplnenie záväzkov súvisiacich s výdavkami na obranu, ktoré by podľa dohody členských štátov NATO mali predstavovať dve percentá HDP. Informovala o tom v piatok... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | TASR