Magické momenty: Jupiter, Saturn a Mesiac, budú tento víkend veľkolepo zosúladené
09 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Astronómovia, ktorí nariekajú nad dočasnou stratou dohľadu Venuše a Marsu sa vydávajú pozorovať opačnú stranu Slnečnej sústavy. Tento víkend môžete aj vy vybrať svoje ďalekohľady, pretože obloha bude nabitá úžasnými konštaláciami.





Jupiter nakrátko prevezme pozíciu najjasnejšej planéty na nočnej oblohe, pretože Venuša a Mars dočasne zmiznú z dohľadu. V sobotu večer sa popri Jupiteri objaví aj dorastajúci Mesiac vo fáze nazývanej tiež "Waxing Gibbous Moon" (ktorý bude "takmer" v splne) a bude nad horizontom viditeľný už za súmraku.

Saturn sa objaví aj v noci a bude viditeľný východne od Jupitera až do úsvitu. Mesiac sa objaví napravo od Saturnu v noci 11. augusta a naľavo ďalšiu noc 12. augusta, čím vzniknú viaceré unikátne príležitosti pre niektoré zriedkavé skupinové fotografie týchto nebeských telies.

Merkúr, ktorý zažil trochu mierneho FOMO (pocit úzkosti - pozn. red.), sa objaví na oblohe východným smerom počas pondelkového úsvitu.



Všetky tieto magické momenty sa odohrajú na pozadí spŕšky roja meteoritov Perseid, ktorá dosiahne svoju vrcholnú fázu v pondelok 15. augusta, tesne pred splnom ktorý však padajúci roj "zatieni" svojim svitom.

Nováčikovia vesmírneho fotografovania by mali mať možnosť zachytiť skupinovú fotografiu každú noc od piatku do pondelka. NASA odporúča k ideálnemu pozorovaniu nočnej oblohy, vzdialiť sa čo najďalej od miest a mestských aglomerácií, aby ste sa vyhli svetelnému smogu, ktorý pozorovanie nočnej oblohy výrazne znehodnocuje. Ideálne ak si prinesiete karimatku so spacákom niekde na vrchol hory a ľahnete si rovno na chrbát. Asi po 30-tich minútach hľadenia k oblohe sa vaše oči správne prispôsobia temnote.

Užite si krásny víkend nie len vo dne, ale aj v noci.