Vo veku 72 rokov zomrel televízny a filmový dramaturg a scenárista Marián Puobiš
08 | 08 | 2019 I SITA

Významný televízny a filmový dramaturg a scenárista Marián Puobiš zomrel vo veku 72 rokov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Erika Rusnáková, jeho výraznú osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 21:40 na Dvojke v oceňovanom televíznom filme Anjel milosrdenstva.


Marián Puobiš vyštudoval divadelnú vedu na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Dlhodobo pôsobil v Československej a neskôr v Slovenskej televízii. Bol šéfredaktorom Redakcie literárno-dramatického vysielania aj šéfproducentom Producentského centra umeleckých programov Slovenskej televízie.

Pod jeho dramaturgickým vedením v Hlavnej redakcii literárno-dramatického vysielania vznikli reprezentatívne tituly televíznej dramatickej tvorby z domácej i svetovej literatúry v rámci legendárnych Bratislavských pondelkov, ktoré získali ocenenia na významných medzinárodných festivaloch.

Dramaturgicky sa napríklad v roku 1976 podpísal pod televíznu adaptáciu poviedky Thomasa Manna Mário a kúzelník, ktorá získala hlavnú cenu na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle. Podieľal sa na vzniku viac ako 150 televíznych inscenácií či filmov.

Najvýraznejšia bola jeho spolupráca s režisérom Miloslavom Lutherom na takých tituloch ako Lekár umierajúceho času, Zabudnite na Mozarta, Chodník cez Dunaj či Anjel milosrdenstva. Spolupracoval i s Martinom Šulíkom, Dušanom Trančíkom, Dušanom Hanákom, Jurajom Nvotom, Stanislavom Párnickým alebo Martinom Hollým.

Zomrela bývalá indická ministerka zahraničných vecí Sušamá Svarádžová
Vo veku 67 rokov zomrela v utorok v Naí Dillí niekdajšia indická ministerka zahraničných vecí a jedna z vedúcich osobností vládnucej Indickej ľudovej strany (BJP) Sušamá Svarádžová. Podľa tlačovej agentúry Press Trust of India Svarádžová skonala na... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR