DRZÍ ČESI: Slovensko sa pustilo do turistov, kauza predbiehania má dohru, píšu české média
08 | 08 | 2019 I Roman Suchý

"Slovenskom hýbe ojedinelá kauza predbiehania, ktoré majú na svedomí českí turisti. Škandál nabral takých rozmerov, že sa do neho vložila aj polícia. A Čechom hrozí mastná pokuta", informuje český portál EuroZprávy.


Hulvátstvo, arogancia, neskutočná drzosť. Aj také slová zaznievajú z radov slovenských médií a verejnosti voči partii českých turistov, ktorí sa rozhodli predbehnúť stojaci dav v rokline Suchá Belá, napísal Libor Novák na EuroZprávach.

Všetko sa odohralo na jednom z tamojších drevených rebríkov vedúcich na Misove vodopády. Českí mladíci nechceli stáť vo fronte vedúci hore, a preto sa rozhodli skrátiť si cestu šplhaním po priľahlých skalách.



Zdanlivo nevinné predbiehanie pritom mohlo dopadnúť zle, stačilo aby jeden z mladíkov pošmykol. Svojím konaním navyše mohli ohroziť aj ďalších turistov, a najmä rozbúrili slovenskú verejnosť aj políciu.

Za to, že mladíci ohrozili "život, zdravie a majetok", a to nielen svoj, ale aj ostatných, im môže byť uložená sankcia do výšky až 331 eur, teda necelých 20 tisíc korún. Polícia tiež bude rokovať s vedením parku o zamedzení podobných situácií.

"Za účelom eliminácie podobného správania turistov bude polícia iniciovať stretnutie s vedením správy Národný park Slovenský raj a Horskej služby,"prezradila pre Nový čas košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Do kauzy sa vložila aj predsedníčka komisie cestovného ruchu a zahraničnej spolupráce Košického kraja Jana Skokanová, ktorá spolu s miestnou oblastnou organizáciou cestovného ruchu zareagovala na medializované informácie o predbiehania turistov na rebríkoch.

Turistov upozornila, že by si mali uvedomiť, že neprišli na preteky, ale na výlet. "Zvlášť, keď je v raji veľa turistov, je dôležité, aby dodržiavali odstupovú vzdialenosť na rebríkoch a technických zariadeniach, aby napríklad pri prekladaní nohou niekoho nekopli do tváre,"povedala pre agentúru SITA.

Keďže najviac turistov prichádza každoročne do rokliny Suchá Belá, návštevníci by práve tam mali počítať so zdržaním a nutnosťou čakať v exponovaných miestach zabezpečených rebríky a stúpačkami.

Martin Pižem z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš je konaním Čechov tiež pobúrený. Zdôraznil, že predbiehanie v exponovaných častiach roklín vybavených rebríky či stúpačkami je neprípustné.