NDS musí opäť vyhodnotiť vylúčené ponuky na výstavbu úseku R3 na Orave
07 | 08 | 2019 I SITA

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) musí v užšej súťaži na výstavbu úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou odstrániť protiprávny stav. Na základe rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o námietkach majú diaľničiari zrušiť rozhodnutie o vylúčení dvoch uchádzačov, zaradiť ich späť do súťaže a opäť vyhodnotiť ich ponuky.


Majú na to tridsať dní od nadobudnutia účinnosti rozhodnutia úradu, teda do 4. septembra. NDS vyhlásila tender na výstavbu úseku R3 na Orave v dĺžke 4,4 kilometra v polovičnom profile a za predpokladanú cenu takmer 75 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) ešte v auguste 2017. Diaľničiari chcú stavbu cesty, plánovanú na dva a štvrť roka, financovať zo zdrojov štátneho rozpočtu.

Úrad uznal námietky uchádzačov proti vylúčeniu zo súťaže v celom rozsahu. Z oznámenia o vylúčení nie je zrejmé, na základe čoho NDS pri vyhodnocovaní ponúk dospela k záveru, že vysvetlenie ponuky oboch navrhovateľov nie je v súlade s požiadavkou zákona o verejnom obstarávaní. Diaľničiari tak podľa úradu postupovali v rozpore s uvedeným zákonom.

"Úrad má taktiež za to, že kontrolovaný (NDS) týmto konaním porušil aj princíp transparentnosti podľa zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorého musí byť každý úkon verejného obstarávateľa preskúmateľný, ako aj princíp hospodárnosti a efektívnosti," uviedol ÚVO v rozhodnutí.

Čiastočná uzávera diaľnice D1 na mostoch medzi Trnavou a Hlohovcom potrvá dlhšie
Čiastočná uzávera diaľnice D1 na mostoch medzi Trnavou a Hlohovcom bude trvať dlhšie. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) na svojom portáli informovala, že predĺžila pôvodný termín ukončenia uzávery do nedele 18. augusta do 12:00.... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | SITA


Úrad zároveň upozornil NDS, že v budúcnosti v rovnakej veci pri vyhodnocovaní ponúk by mala postupovať tak, aby pri vylúčení uchádzača z dôvodu, že predložené písomné vysvetlenie ponuky nie je v súlade s jej požiadavkou, dokázala nesúlad nespochybniteľne preukázať.

"V prípade pochybností kontrolovaného, vyplývajúcich z uchádzačom predložených dokladov, o tom, či daný uchádzač je schopný realizovať zákazku, má kontrolovaný využiť inštitút vysvetlenia ponuky, a to aj opakovane. Žiadosť o vysvetlenie ponuky, adresovanú uchádzačovi, má formulovať jasne a konkrétne," upozornil úrad.

ÚVO odporúča NDS, aby vyhodnocovala ponuky v súlade s princípom transparentnosti a pri vylúčení uchádzača náležite odôvodnila, prečo ním predložené písomné vysvetlenie nie je v súlade s jej požiadavkou.

"V prípade, ak sa pri určitej zákazke javí ponuka ako mimoriadne nízka vo vzťahu k tovaru, stavebným prácam alebo službe, kontrolovaný je povinný písomne požiadať uchádzača o vysvetlenie týkajúce sa tých častí ponuky, ktoré sú pre jej cenu podstatné," dodal úrad.

V súťaži na výstavbu úseku R3 na Orave bolo podľa diaľničiarov predložených osem ponúk. NDS vyhodnocovala ponuky v zmysle kritéria najnižšej ceny a prijala ponuku s najnižšou cenou, a to z ponúk, ktoré neboli vylúčené.

NDS podľa zverejnených informácií o zákazke predbežne prijala ponuku skupiny firiem Swietelský-Slovakia, spol. s r. o., a AVA-stav, s. r. o., Galanta vo výške 65,8 milióna eur bez DPH. Na druhom mieste skončila spoločnosť Metrostav, a. s., Praha, výška jej ponuky nie je zverejnená.

Úsek diaľnice D1 pri Ružomberku nemusí byť hotový ani do roku 2022
Meškajúca výstavba liptovského úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová, ktorá mala byť hotová pred dvoma rokmi, nemusí byť dokončená ani v novom termíne do leta 2022. Mesto Ružomberok považuje za nereálne vybudovanie tohto diaľničného úseku ani do... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | SITA