Na horšie časy by malo smerovať aspoň 10 % z mesačného príjmu
07 | 08 | 2019 I SITA

Výška sporenia závisí od konkrétneho účelu, na ktorý si človek šetrí, ako aj od toho, kedy chce dosiahnuť cieľovú sumu a od príjmu. "Ak si napríklad odkladá len tak bokom, teda na horšie časy, odporúčame si sporiť minimálne 10 % z výšky mesačného platu," skonštatovala PR manažérka 365.bank Linda Gáliková. Na tomto podiele sa pritom zhodli viacerí finančníci oslovení agentúrou SITA.


So zvyšujúcim sa príjmom by sme mali podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika sporiť viac. "Dôvodom je rastúca životná úroveň, ktorú budeme potrebovať udržať v prípade nečakaných životných situácií a výpadku príjmu alebo v dôchodkovom veku," poznamenal Búlik.

"Naši klienti si sporia od 10 eur až po niekoľko tisíc eur mesačne," doplnil riaditeľ pre investície a zlato spoločnosti FinGO.sk František Burda.

Výška čiastky, ktorú si pravidelne chceme sporiť, by mala mať podľa hovorkyne Poštovej banky Lýdie Žáčkovej formu trvalého príkazu na nami určený sporiaci účet. Slováci pri tomto účte využívajú aj možnosť pomenovať si ho vlastným názvom.

Zle nastavené oddlženie občanov poškodzuje podľa inkasných firiem všetkých
Zle nastavené oddlženie občanov poškodzuje všetkých, varuje Asociácia slovenských inkasných spoločností. Opätovne poukazuje na problémy, ktoré spôsobujú benevolentné pravidlá oddlženia na Slovensku. Súdy a Centrum právnej pomoci tak podľa... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | SITA


Najlepší čas, kedy si začať vytvárať rezervu, ak ju ešte nemám, je čím skôr, resp. hneď teraz. "Rezerva finančných prostriedkov predstavuje základné sebapoistenie pre prípad nečakaných výdavkov," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Gáliková pri sporení odporúča šetriť si vždy na konkrétny účel alebo cieľ a mať jednotlivé sporenia prehľadne kategorizované. Vtedy presne človek vie, ako sa mu darí sporiť, má prehľad o tom, koľko už nasporené má, či koľko mu ešte chýba a kedy dosiahne cieľovú sumu. Ľudia spravidla robia chybu, že si sporia všetko na jednom mieste a tak majú menší prehľad o svojich financiách a v konečnom dôsledku si našetria menej.

Treba myslieť podľa Burdu aj na to, že Európska centrálna banka má stále nastavené záporné úrokové sadzby a tie sa pretavujú do nízko úročených sporiacich účtov či termínovaných vkladov. Aj z tohto dôvodu by sme nemali nechávať väčšie sumy peňazí len tak na bežných účtoch.

"Výhodnejšie a určite aj bezpečnejšie je finančné prostriedky zhodnocovať na sporiacich účtoch alebo investovať. Takto nemáme tendenciu peniaze neustále vyberať a míňať," skonštatovala pre agentúru SITA Žáčková.

Pravidelné investovanie by malo byť súčasťou finančného plánu, ktorý sa na rodinné financie pozerá komplexne, čiže redukuje zbytočné výdavky, nastavuje poistnú ochranu a aj pravidelné sporenie. Investovanie je dôležité kvalitne nastaviť. Burda odporúča, aby klienti svoje peniaze rozdeľovali do viacerých investičných nástrojov.