Izrael sa pripojil k anti-iránskej koalícii pod vedením USA v Hormuzskom prielive?
07 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Izrael údajne dobrovoľne poskytol svoje spravodajské služby a pomoc proti Iránu v „bližšie nešpecifikovaných oblastiach“, v prospech koalície vedenej USA po tom, čo sa spojil s Arabskými Emirátmi s cieľom vytvoriť spoločnú opozíciu proti Teheránu v Perzskom zálive.





Izrael a Spojené arabské emiráty dospeli k „zásadnej dohode“ týkajúcej sa „iránskej hrozby“, uviedol izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz v utorok na stretnutí Výboru pre zahraničné veci a obranu Knessetu. Katz tiež uviedol, že dal ministerstvu pokyn, aby sa Izrael zapojil do „policajnej“ misie pod vedením USA a dodal, že účasť na iniciatíve zlepší ich vzťahy so štátmi Perzského zálivu.

USA sa stretávajú s neochotov svojich spojencov pri podpory iniciatívy „námornej polície“ v Perzskom zálive, kde Irán do značnej miery kontroluje jednu z najdôležitejších svetových prepravných trás. Na výzvu Washingtonu vstúpiť do anti-iránskeho klubu ešte musí reagovať Austrália, zatiaľ čo Nemecko sa definitívne odmietlo pridať k tejto aktivite a snaží sa vyhnúť ďalšej eskalácii v regióne. Spomedzi európskych krajín dychtivo vyslalo svoju armádu uprostred napätia v regióne iba Spojené kráľovstvo. Po zajatí iránskeho tankera blízko Gibraltáru, nasledovala reakcia v podobe zadržania jedného z jeho vlastných tankerov v Hormuzskom prielive a UK okamžite nasadilo do oblasti svoje dve vojnové lode. Nemecko však varuje pred pokusom o hľadanie „vojenského riešenia“ súčasného stavu.

Katz minulý mesiac varoval, že Izrael musí byť kedykoľvek pripravený zaútočiť na Irán v prípade akýchkoľvek „chybných záverov“, ktoré sa hromadia pod narastajúcim tlakom v tejto oblasti. Reakcia Izraela prichádza po tom, ako iránsky predstavitelia varovali Izrael, že americký útok na Irán by znamenal „len polhodinu celej existenicie Izraela.“ Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhol, aby izraelské námorníctvo podniklo potrebné kroky na zablokovanie „tajného pašovania ropy“ a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby bojovalo proti akýmkoľvek pokusom Teheránu, obchádzať americké sankcie, hoci sa v tomto smere nepodnikli žiadne oficiálne kroky.

Za rozhodnutím Izraela údajne stoja spravodajské služby USA, ktorých cieľom je už od mája tohto roku naplniť Perzský záliv vojenskými jednotkami. Do oblasti bola nasadená skupina útočných plavidiel, bombardéri, niekoľko raketových batérií a tisíce vojakov.

Celý svet s napätím sleduje, ako sa formuje úsilie začať vojnu proti vojne, napriek neustálym tvrdeniam Donalda Trumpa, že ide iba o obranné manévre, zamerané na boj proti iránskej agresii. Izrael sa tiež zaslúžil o rozhodnutie Trumpa, aby odstúpil od iránskeho jadrového obchodu, a Netanjahu už vyše desať rokov tvrdí, že Teherán je od výstavby jadrovej bomby vzdialený len niekoľko mesiacov, čím predstavuje hrozbu pre celý región.