Bolton sľubuje hospodársky zruinovať „nečestný štát“ Venezuelu
07 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Po neúspešnom štátnom prevrate vo Venezuele a po niekoľkých kolách amerických hospodárskych sankcií sa poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton zaviazal zničiť venezuelské hospodárstvo a odrezať „nečestný štát“ od svojich obchodných partnerov „maximálnymi sankciami“.





V utorok sa v Peru stretli predtavitelia latinskoamerických štátov, aby prediskutovali budúcnosť Venezuely. Stretnutie sa však konalo bez predstaviteľov venezuelskej vlády alebo opozície. Bolton na stretnutí predstavil nový rozpracovaný výkonný príkaz, vydaný prezidentom USA, ktorým Washington ukladá voči Venezuele najprísnejšie obmedzenia v oblasti zahraničného obchodu a zmrazuje všetky verejné aktíva krajiny.

"Teraz je čas konať," povedal Bolton na stretnutí. "Spojené štáty konajú asertívne, aby prerušili Madurove financie a urýchlili mierový demokratický prechod krajiny."

Bolton na summite vyhlásil, že Venezuela sa podľa neho pripojila k radom „nečestných štátov“, spolu so Severnou Kóreou, Iránom a Sýriou a dodala, že prezident Maduro „už ťahá za kratší koniec“ a rozhovory. so svojimi politickými oponentmi používa ako ústupovú taktiku.

Bolton zároveň prisľúbil humanitárnu pomoc všetkým občanom, ktorí trpia jednou z najhorších ekonomických kríz v histórii Venezuely, a varoval zahraničných spojencov Madura, aby neznásobovali svoje „zlé stávky“ na Rusko.

Venezuelské ministerstvo zahraničných vecí v utorok odsúdilo najnovší krok prezidenta Trumpa a označilo ho za „kriminálnu hospodársku, finančnú a obchodnú blokádu“ a „eskaláciu agresie“.

Najnovšie ekonomické opatrenia proti Venezuele sa pridávajú k množstvu sankcií uvalených na krajinu od nástupu prezidenta Trumpa do funkcie, vrátane tých, ktoré sa zameriavajú na jej ropný sektor, ktorý je najdôležitejším zdrojom príjmov tejto socialistickej vlády. Venezuelská opozícia vedená samozvaným „dočasným prezidentom“ Juanom Guaidóom sa teší podpore USA a Washington opakovane vyjadril svoj úmysel odstaviť Madura od moci. Pokusy o povstanie z konca apríla tohto roku boli otvorene podporované zo strany USA, ale po dvoch dňoch demonštrácií sa všetky nepokoje rozpadli a nepodarilo sa ani ovládnuť bezpečnostné zložky krajiny.