Aktivisti za ženské práva v Iráne vyzvali ajatolláha Chameneího na odstúpenie
07 | 08 | 2019 I TASR

Skupina 14 iránskych bojovníkov za práva žien vyzvala na odstúpenie najvyššieho iránskeho vodcu, ajatolláha Alího Chameneího, a na "úplnú zmenu" pomerov, čo podľa nich umožní prijatie ústavy, ktorá bude zaručovať iránskym ženám rovnoprávnosť.


Aktivisti vo svojom pondelkovom stanovisku zverejnenom na internete hovoria, že štyri desaťročia teokratického vládnutia viedlo k "rodovému apartheidu" a "vymazalo" práva polovice obyvateľstva krajiny, informovala v utorok stanica Slobodná Európa.

"Každý, kto sa bránil tejto rodovej diskriminácii, bol vystavený urážkam, ponižovaniu, bitiu, väzneniu a v niektorých prípadoch aj mučeniu či poprave," tvrdia aktivisti s tým, že svoje požiadavky budú presadzovať nenásilným spôsobom.

Irán predstavil tri nové strely s presným navádzaním
Irán predstavil v utorok tri nové strely s presným navádzaním, pričom minister obrany uviedol, že krajina je pripravená brániť sa pred americkou "brutalitou a konšpiráciami". Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR


"Počas 40 rokov islamskej vlády sme boli marginalizovaní silou, represáliami, ako aj nehumánnymi a protiženskými zákonmi," uviedli ďalej aktivisti, ktorí podľa vlastných slov nemôžu tolerovať pokračovanie súčasnej situácie.

Aktivisti zároveň vyjadrili podporu podobnému stanovisku vydanému v júni inou skupinou iránskych aktivistov v krajine i mimo nej, ktorí rovnako vyzvali Chameneího, aby odstúpil.

"Počas týchto vysoko škodlivých a negatívnych rokov sa iránski vlastenci opakovane pokúšali umierneným, civilným spôsobom zabrániť tomu, aby vodcovia islamskej republiky, najmä ajatolláh Chameneí, pokračovali vo svojej deštruktívnej deviácii," uvádza sa v júnovom vyjadrení.

Kritizovať ajatolláha, ktorý má posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, je v Iráne všeobecne považované za neprípustné.

Irán je za rozhovory s USA, tie však musia najprv zrušiť sankcie
Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok uviedol, že Teherán si želá rozhovory s Washingtonom, ale Spojené štáty musia najprv zrušiť sankcie uvalené na islamskú republiku. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR