VAROVANIE: Smrteľné nebezpečenstvo, ktoré vám hrozí pri kúpaní v riekach a jazerách
06 | 08 | 2019 I Roman Suchý
Výstraha sa týka predovšetkým plávania v teplých sladkých vodách. Niekoľkí už na to doplatili životom.

59-ročnému mužovi sa stalo osudným kúpanie v jazere v areáli severokarolínskeho vodného parku Fantasy Lake Water Park. Ako uvádza denník The New York Times, muž sa po vynorení z vody necítil dobre, a jeho stav sa natoľko skomplikoval, že mu napokon zlyhali všetky životné funkcie.

MLADÝ FICO K INTERRUPCIÁM: "Som za, žena sa musí rozhodnúť sama"
Predseda strany Smer-SD Robert Fico zastával v mladšom veku iný názor k interrupciám, než aký zastáva dnes. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Laboratórne testy odhalili vinníka – je ním meňavka druhu Naegleria fowleri, ktorá má schopnosť doslova rozožrať mozgové tkanivo.

Naegleria fowleri je jednobunkový organizmus, ktorý sa prirodzene nachádza v teplej sladkej vode, akú možno nájsť v jazerách a riekach. Keďže tento organizmus vyhľadáva teplé prostredie, najčastejšie sa vyskytuje na juhu v subtropických až tropických krajinách.

Nebezpečné nie je prehltnutie vody s obsahom tohto mikroorganizmu, ale jej vdýchnutie nosom. V takomto prípade má meňavka ľahký prístup k mozgu, na ktorom môže poškodiť tkanivo, v dôsledku čoho mozog opuchne a vo väčšine prípadov nasleduje smrť.

K nakazeniu Naegleriou fowleri nedochádza často – od roku 1962 evidujú v USA len 145 prípadov, avšak len 4 ľuďom sa podarilo prežiť. „Súcitíme s rodinou a blízkymi,“ uviedol epidemiológ Zack Moore. „Ľudia by mali byť oboznámení s prítomnosťou tohto organizmu v teplých sladkovodných jazerách, riekach a prameňoch v Severnej Karolíne. Pri plávaní alebo vodných športoch si dávajte pozor.“

Čiastočná uzávera diaľnice D1 na mostoch medzi Trnavou a Hlohovcom potrvá dlhšie
Čiastočná uzávera diaľnice D1 na mostoch medzi Trnavou a Hlohovcom bude trvať dlhšie. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) na svojom portáli informovala, že predĺžila pôvodný termín ukončenia uzávery do nedele 18. augusta do 12:00.... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | SITA


Liečbu pri nákaze Naegleriou fowleri komplikuje aj nedostupnosť rýchlej diagnostiky.

Anglické Centrá pre kontrolu a prevenciu ochorení uvádzajú, že najlepšou prevenciou pred nákazou je nevdychovať vodu počas plávania. Pomôže vám pri tom upchatie nosa potápačským kolíkom alebo držanie hlavy nad vodnou hladinou. Riziko môžete znížiť aj tým, že sa vyhnete plávaniu v teplých sladkých vodách počas horúcich letných dní.