Turecko zablokovalo nezávislý spravodajský portál Bianet
06 | 08 | 2019 I TASR

Súd v tureckej metropole Ankara nariadil zablokovanie spravodajského portálu Bianet, známeho informovaním o ľudských právach, a to z dôvodu "ochrany národnej bezpečnosti". Súd to uviedol v rozhodnutí zverejnenom v utorok.


Rozhodnutie sa týka aj 135 ďalších internetových adries vrátane videí na YouTube a DailyMotion, ako i účtu na Twitteri, ktorý si založila kurdská členka parlamentu Oya Ersoyová.

Súd napísal, že rozhodnutie, ktoré bolo vydané na žiadosť polície, bude "chrániť národnú bezpečnosť a verejný poriadok". Súd však nevysvetlil, ako presne, dodala tlačová agentúra AFP.

Bianet vznikol v roku 1997 v Istanbule a v Turecku je veľmi známy článkami o ľudských právach a násilí na ženách a tiež dôkladným informovaním o súdnych procesoch súvisiacich so slobodou prejavu. Články tohto portálu sú zverejňované v turečtine, angličtine a kurdčine.

Nákup S-400 Tureckom spôsobí NATO praktické problémy
Rozhodnutie Turecka zadovážiť si ruský systém protivzdušnej obrany S-400 by mohlo ohroziť bezpečnosť amerických stíhačiek F-35. Hoci bude tento kontrakt pre Turecko aj NATO predstavovať praktické problémy, neznamená to, že Ankara bude tlačená do... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR


"Súdne rozhodnutie Bianetu ani nedoručili, zistili sme to náhodou," povedala tlačovej agentúre AFP právnička portálu Merič Eyübogluová. "Môžeme potvrdiť, že rozhodnutie sa týka celej webovej stránky - bude úplne zablokovaná. Zatvorenie môže nastať v ktorúkoľvek chvíľu," dodala.

V texte na portáli Bianet sa píše, že po zablokovaní nebude prístupných vyše 200.000 jeho článkov.

Miestna pobočka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdila rozhodnutie súdu ako "škandálne" a "úplne svojvoľné" a vyzvala na jeho zrušenie.

Organizácie na ochranu práv pravidelne kritizujú porušovanie slobody prejavu v Turecku za vládnutia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, najmä po neúspešnom prevrate v roku 2016, po ktorom sa začalo masové prenasledovanie kritikov vlády v médiách aj v iných sférach spoločnosti.

Turecko je okrem Číny jedinou krajinou, ktorá blokuje Wikipédiu,  a v najnovšom rebríčku, venovanom slobode tlače a vypracovanom organizáciou RSF, sa nachádza na 157. mieste spomedzi 180 krajín.

V Turecku pristálo už ôsme lietadlo so súčasťami systémov S-400
Už ôsme ruské nákladné lietadlo dopravilo v pondelok do Turecka ďalšie prvky raketového systému S-400, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Podobne ako v uplynulých dňoch lietadlo pristálo na leteckej základni... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR