Litva požaduje, aby EÚ zakázala ruské pasy pre osoby z východnej Ukrajiny
06 | 08 | 2019 I TASR

Litva v utorok oznámila, že spolupracuje s Európskou úniou na prijatí spoločnej politiky neuznať ruské pasy vydávané na východnej Ukrajine, v súčasnosti ovládanej Moskvou podporovanými separatistami.


"Litva silno podporuje potrebu koordinovaného spoločného postoja EÚ k neuznaniu týchto cestovných dokladov," uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa litovského ministerstva zahraničných vecí.

Tento krok prichádza po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v apríli zjednodušil proces získavania ruského občianstva pre obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti na prevažne rusky hovoriacom východe Ukrajiny.

Ottawa v júli oznámila, že pristúpi k opatreniu, ktoré zaručí, že tieto pasy nebudú môcť byť použité na vycestovanie do Kanady. EÚ taktiež vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Únia "je pripravená zvážiť ďalšie možnosti vrátane neuznania (dokladov)".

MIMORIADNA SPRÁVA: Americký veľvyslanec v Rusku nečakane rezignoval
06 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Litva strávila niekoľko mesiacov hľadaním partnerov pre danú myšlienku a teraz očakáva, že Európska komisia v tejto veci iniciuje spoločnú politiku. Estónsko ako pobaltský sused Litvy v pondelok oznámilo, že celoštátne zavedie rovnaké opatrenie.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 po tom, ako došlo počas ľudového povstania k zvrhnutiu prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča a Rusko reagovalo anexiou Krymu. Vojna si podľa OSN vyžiadala už približne 13.000 mŕtvych.

Kyjev a jeho západní podporovatelia obviňujú Rusko z rozmiestňovania vojakov a zbraní v rusko-ukrajinskom pohraničí. Moskva však akúkoľvek vojenskú prítomnosť v tejto oblasti odmieta.