Kto je môj lekár a ordinuje alebo dovolenkuje? Všetko si môžete zistiť z pohodlia domova
06 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA
Pacienti v Bratislavskom kraji, ale aj ostatných krajoch si môžu z pohodlia domova pozrieť, či ich lekár ordinuje, alebo je na dovolenke. Zaujímavú informáciu priniesol portál vZdravotníctve Webnovín.

Zistia to na webovej stránke www.e-vuc.sk, kde nájdu zoznam nahlásených dovoleniek, ale aj dôvody iných neprítomností v ambulanciách podľa jednotlivých krajov. Uviedla to hovorkyňa Bratislavského kraja Lucia Forman v tlačovej správe.

 
KAŽDÝ DOVOLENKUJÚCI LEKÁR MÁ ZA SEBA NÁHRADU

Poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti majú podľa Forman zo zákona povinnosť zabezpečiť za seba zastupovanie počas dovolenky a o zástupcovi musia informovať samosprávny kraj. Zastupovanie si medzi sebou lekári spravidla vopred dohodnú, aby predišli nedorozumeniam a sťažnostiam pacientov.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba takisto potvrdil, že vždy má každý dovolenkujúci lekár za seba určenú náhradu. „Ak však berú pacienti nejaké lieky dlhodobo, určite je lepšie spomenúť si na to skôr ako deň pred dovolenkou a vyriešiť to v predstihu,“ dodal.

 
PACIENTI NÁJDU VŠETKY INFORMÁCIE

Na webovej stránke www.e-vuc.sk zistia pacienti aj to, kto je ich lekár a do ktorého rajónu patria.

Na jednom mieste nájdu pacienti zoznam všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ako aj informácie o ambulantnej pohotovostnej službe, lekárenskej pohotovostnej službe, lekárňach a výdajniach zdravotníckych pomôcok, ambulantných a ústavných zdravotníckych zariadeniach, či agentúrach domácej ošetrovateľskej činnosti.

Na stránke sú dostupné kompletné kontakty na poskytovateľov a dá sa tu overiť aj platnosť vydaného povolenia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.