Krajiny s najnižšími emisiami uhlíka majú najnižšiu potravinovú bezpečnosť
06 | 08 | 2019 I SITA

Vedci z britskej charitatívnej organizácie Christian Aid, ktorá bojuje proti chudobe vo svete, vypracovali štúdiu, ktorá hovorí o tom, ako majú klimatické zmeny nepomerný vplyv na potravinové systémy krajín, ktoré najmenej produkujú uhlíkové emisie zodpovedné za otepľovanie planéty.


Ich štúdia hovorí, že desať krajín s najnižšou potravinovou bezpečnosťou produkuje menej ako pol tony oxidu uhličitého (CO2) na osobu a celkovo sa na globálnych emisiách podieľa iba 0,08 percentom.

Na čele týchto krajín je podľa Christian Aid africké Burundi. Charitatívna organizácia uvádza, že Burundi a iné štáty teraz vo veľkej miere cítia dosah klimatických zmien na ich potravinovú produkciu. Avšak vplyv Burundi na zvyšujúce sa teploty Zeme je podľa expertov marginálny.

V skutočnosti sa ročné uhlíkové emisie vyprodukované jedným Britom rovnajú emisiám oxidu uhličitého viac ako 200 obyvateľov Burundi. Prvú päticu krajín, ktoré sú na tom podobne ako Burundi, uzatvárajú Konžská demokratická republika, Madagaskar, Jemen a Sierra Leone. Nasledujú Čad, Malawi, Haiti, Niger a Zambia.

Jeden obyvateľ Burundi vyprodukuje ročne 0,027 tony oxidu uhličitého. Pre porovnanie, niekto žijúci v Saudskej Arábii vyprodukuje rovnaké množstvo tohto skleníkového plynu ako 718 obyvateľov tejto africkej krajiny, v prípade Spojených štátov je toto číslo 581 a Ruska 454.

Autori štúdie majú jasno v tom, že existuje spojitosť medzi stúpajúcou globálnou teplotou a znižujúcou sa potravinovou bezpečnosťou. "Náš výskum ukazuje, že zvyšujúca sa koncentrácia CO2 v atmosfére znižuje nutričnú kvalitu potravín, ktoré jeme, a najzraniteľnejší ľudia v dôsledku týchto vplyvov sú tí najmenej zodpovední za nárast globálnych koncentrácií CO2," povedal doktor Samuel Myers, hlavný vedecký pracovník na katedre environmentálneho zdravia na Harvardovej univerzite.

"Z tohto a iných výskumov je celkom jasné, že klimatické zmeny nie sú iba globálnou zdravotnou krízou, ale aj morálnou krízou," uzavrel Myers.

Iní vedci uvádzajú, že štúdia o potravinovej bezpečnosti je varovaním spoločne pre bohatých aj chudobných, že klimatické zmeny majú vážny dosah na našu schopnosť nakŕmiť planétu.

Trump nariadil zmrazenie všetkého majetku venezuelskej vlády na území USA
Washington zmrazil všetok majetok venezuelskej vlády na území Spojených štátov. Reagoval tak "na pokračujúcu uzurpáciu moci" venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom. V utorok to vyhlásil americký prezident Donald Trump. Písala o tom agentúra... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR