Historickú Redutu sa mestu Spišská Nová Ves nedarí zrekonštruovať už roky
06 | 08 | 2019 I SITA

Mestu Spišská Nová Ves sa dlhodobo nedarí získať dostatok peňazí na komplexnú opravu historickej Reduty na námestí. Naposledy sa uchádzalo o viac ako 463-tisíc eur v rámci dotačnej schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom, ani v tomto prípade však neuspelo.


Peniaze malo v pláne použiť na výmenu dverí a okien, umelecko-remeselnú obnovu okenných výplní a dverí a átria, divadla a tiež na vybudovanie exteriérovej rampy pre bezbariérové sprístupnenie divadla. Primátor mesta Pavol Bečarik hovorí v súvislosti s financovaním potrebnej rekonštrukcie budovy o astronomických číslach.

„Je potrebné zabezpečiť všestrannú technickú prípravu, vrátane znaleckých posudkov a posudkov pamiatkarov, aby sa mohlo pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii celej budovy. Musí sa riešiť odvlhčenie budovy, oprava strechy, no a v dezolátnom stave sú aj vnútorné priestory a zariadenia divadla vrátane audio technológií. Počítame, že na tieto práce budeme potrebovať až do päť miliónov eur,“ vysvetlil primátor s tým, že mesto bude musieť nájsť ďalších až 400-tisíc eur na samotnú projektovú dokumentáciu.

Reduta z dielne architekta Kálmána Gerstera je secesnou stavbou postavenou v rokoch 1899 - 1902. Podľa primátora Bečarika už prešla niekoľkými čiastočnými rekonštrukciami, ide však o náročnú stavbu. Dotácie na komplexnú rekonštrukciu sa mestu podľa neho nedarí získať, aj vzhľadom na zložitosť s tým súvisiacich procesov.

V prvom polroku vyhlásili 1 440 verejných obstarávaní za 3,545 miliardy eur
V prvom polroku 2019 vyhlásili na Slovensku 1 440 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 3,545 mld. eur. Z toho tendre na 626 nadlimitných zákaziek mali odhadované náklady 3,087 mld. eur. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


„Ak aj vyjde nejaká výzva, nie všetky samosprávy sú pripravené. Pri procesoch, ktoré je v rámci prípravy potrebné zrealizovať, a to najmä čo sa týka príslušných povolení a súvisiacej inžinierskej činnosti, je často stanovený veľmi krátky čas do uzavretia termínu podávania žiadostí,“ vysvetlil.

Primátor už dávnejšie vyjadril obavy aj nad prevádzkou Spišského divadla, ktorého priestory by sa časom mohli dostať do havarijného stavu. V minulosti tam už spadla omietka a vlani priestory vytopilo.

Spišskonovoveská samospráva by chcela riešenie nájsť v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK). Kým samotná budova patrí mestu, priestory Spišského divadla má v prenájme práve kraj. Predseda KSK Rastislav Trnka ešte pred časom uviedol, že nemôže dať jasnú odpoveď na to, či samotný kraj uvoľní financie na opravu budovy.

Vzhľadom na náročnú rekonštrukciu je podľa neho potrebné hľadať ďalšie zdroje financovania. „Bol by som rád, keby sa budova zrekonštruovala naraz a nie po etapách,“ uviedol v máji počas výjazdu v Spišskej Novej Vsi. Aj vyšší územný celok sa podľa jeho slov v minulosti zapojil do výzvy s cieľom získať peniaze z grantov, nebol však úspešný.

Výstavba Reduty stála na prelome 19. a 20. storočia takmer pol milióna korún a dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov. V budove sa v súčasnosti nachádza Spišské divadlo, výnimočná koncertná sála, reštaurácia aj viacero ďalších prevádzok.

Slovensku podľa kontrolného úradu hrozí nesplnenie klimatických cieľov
Slovensku hrozí, že nesplní svoje klimatické ciele, ku ktorým sa zaviazalo v rámci Európskej únie. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), ktorý preveroval, aké kroky robia zodpovedné ministerstvá v jednotlivých oblastiach.... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA