Bratislava bude mať nové letecké spojenie s ukrajinskou Odesou
06 | 08 | 2019 I SITA

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave bude mať nové spojenie s ukrajinskou Odesou. Pravidelnú linku bude prevádzkovať letecká spoločnosť Wizz Air od 3. novembra 2019 dvakrát týždenne, v stredu a sobotu.


Po Kyjeve a Ľvove pôjde už o tretiu leteckú linku uvedeného dopravcu z hlavného mesta Slovenska na Ukrajinu. Ako v utorok informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, letecké spojenie do Odesy bude súčasťou zimného letového poriadku 2019/2020, ktorý vstúpi do platnosti koncom októbra.

Komunikačná manažérka Wizz Air Paulina Gosk povedala, že do svojej siete leteckých spojení pridávajú ďalšie ukrajinské letisko - Odesa, z ktorého budú prevádzkovať sedem nových leteckých liniek vrátane spojenia do Bratislavy. "Na Ukrajine tak prispievame k rozvoju ekonomiky a turizmu, keďže v rámci nej ponúkame už 53 leteckých liniek do trinástich rôznych krajín," uviedla Gosk.

Dopravca Wizz Air bude počas zimného letového obdobia z Bratislavy prevádzkovať šesť pravidelných leteckých liniek. Okrem novej linky do Odesy už zabezpečuje pravidelné spojenie do Londýna - Lutonu (päťkrát týždenne, resp. sedemkrát týždenne vo vianočnom a novoročnom období), ako aj linky do Skopje v Severnom Macedónsku a Sofie v Bulharsku (obe trikrát týždenne, resp. štyrikrát týždenne vo vianočnom a novoročnom období).

"Wizz Air aj naďalej zabezpečí pravidelné spojenie ukrajinského hlavného mesta Kyjeva s Bratislavou, a to leteckou linkou s frekvenciou štyrikrát týždenne na letisko Kyjev-Žuljany. Lety do Ľvova na západe Ukrajiny zvýši v zime z minuloročných dvoch na tri lety týždenne," priblížila Ševčíková.

Železnice SR predĺžia koľaje a zrekonštruujú výhybky v Maťovciach
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú v Železničnej stanici Maťovce (okres Michalovce) predĺžiť všetky koľaje nepárnej skupiny. Súčasťou investície za predpokladanú cenu 5,65 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty je komplexná rekonštrukcia... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


Viac ako miliónová Odesa sa rozprestiera na juhu Ukrajiny pri pobreží Čierneho mora. Je tretím najväčším mestom Ukrajiny po Kyjeve a Charkove, avšak je najväčším mestom na pobreží Čierneho mora a má najväčší prístav na Ukrajine.

Medzinárodné letisko Odesa podľa jeho portálu leží juhozápadne od centra mesta 7,5 kilometra. Letisko v roku 2018 vybavilo 1,45 milióna cestujúcich, čo bolo medziročne viac o 17,8 %. Z toho medzinárodné linky využilo 1,2 milióna pasažierov pri náraste o 21 %, a vnútroštátne linky 251,5 tisíca ľudí, čo znamenalo nárast o 4,4 %. Počet vybavených letov dosiahol 15 578, oproti roku 2017 vzrástol o 12,6 %.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s., je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, Ministerstvo dopravy a výstavby SR spravuje všetky jej akcie od septembra 2014, kedy prevzalo od Fondu národného majetku SR jeho podiel vo výške 50,30 %. Základné imanie letiskovej spoločnosti dosahuje 292,43 milióna eur.