Pri Kežmarku pribudnú dve zabezpečené priecestia
04 | 08 | 2019 I TASR

Pri meste Kežmarok pribudnú dve zabezpečené železničné priecestia. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zároveň stále pripravujú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu stanice, tamojšie poškodené schodisko opravia ešte v tomto roku. Informovala o tom radnica na svojom webovom sídle.


Na prelome júna a júla tohto roka odštartovala stavba nového závodu spoločnosti Mubea a s ňou sú spojené aj ďalšie stavebné úpravy. Okrem kruhového objazdu na hlavnej ceste I/66 za Pradiarňou to budú dve zrekonštruované železničné priecestia.

„V rámci výstavby nového závodu budú na dvoch jestvujúcich nezabezpečených priecestiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti priemyselného parku na jednokoľajnej železničnej trati Poprad - Tatry – Plaveč, vybudované priecestné zabezpečovacie zariadenia. Práce na nich v zmysle spracovanej projektovej dokumentácie bude realizovať na svoje náklady investor stavby Mubea Automotive Slovakia. Následne po rekonštrukcii budú tieto priecestia bezodplatne prevedené do správy ŽSR,“ uviedol hovorca ŽSR Michal Lukáč.

Prvým priecestím bude to v Pradiarni smerujúce k záhradkám a druhé je situované od hlavnej cesty k súčasnému štrkovisku. V rámci stavby bude na predmetnom priecestí vybudované svetelné priecestné zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie s celými závorami a s aktívnou signalizáciou bielym prerušovaným svetlom.

Rozšírenie diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou môže trvať až do roku 2028
Diaľnica D1 medzi Bratislavou a Trnavou by mala byť plnohodnotne rozšírená, teda aj s odstavnými pruhmi, postupne predbežne do roku 2028. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) pripravuje rozšírenie diaľnice vo viacerých etapách. Úseky medzi... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA


"Celé závory budú v dvojitom vyhotovení, teda po oboch stranách pozemnej komunikácie,“ doplnil hovorca. Prvé priecestie bude rozšírené o chodník, druhé o jeden jazdný pruh a cyklistický chodník.

Obe budú spoločne zabezpečené s cestnou komunikáciou. Celkové náklady na ich výstavbu v súčasnosti nie sú známe, keďže stavba sa nachádza v procese verejného obstarávania.

Železničná stanica v Kežmarku je momentálne zaradená do plánu komplexnej rekonštrukcie a v súčasnosti sa spracováva projektová dokumentácia. Obnova zahŕňa výmenu strechy, bleskozvodu, okien a dverí a lokálnu opravu fasády.

Rezort upozorňuje občanov na presuny vojenskej techniky
Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska na presuny vojenskej techniky zahraničných ozbrojených síl, ktoré sú naplánované v období od 5. do 11. augusta 2019. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA


Ráta sa aj s ďalšími úpravami, ako sú náter fasády, oprava dreveného perónového prístreška, vymaľovanie vnútorných priestorov, výmena elektroinštalácie, osadenie rozhlasových a informačných zariadení, tiež kamerového systému a NN prípojky.

„Keďže je budova železničnej stanice zapísaná v registri národných kultúrnych pamiatok, všetky rekonštrukčné práce treba vopred konzultovať s príslušným pamiatkovým úradom. Po vypracovaní projektovej dokumentácie a vydaní stavebného povolenia pristúpime k vypracovaniu investičného zadania a následne k samotnej realizácii,“ priblížil Lukáč.

ŽSR podľa neho evidujú aj ďalšie potrebné investície v okolí stanice, najmä v súvislosti so schodiskom vedúcim od Michalskej ulice. „Tento nedostatok evidujeme spolu s predstaničným námestím v rámci zabezpečenia štandardov železničných staníc. Schodisko bude do konca roka 2019 opravené,“ potvrdil hovorca.

Kedy sa dočkáme plnohodnotnej diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou?
03 | 08 | 2019 | Roman Suchý, SITA, NAŠA DOPRAVA