Pravidlá hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov treba zmeniť, hovorí šéf NKÚ
04 | 08 | 2019 I SITA

Pravidlá hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov a vedúcich štátnych zamestnancov, ktorí sú priamo zodpovední za distribúciu prostriedkov a rozhodovanie o miliónových majetkoch, je potrebné zmeniť. Myslí si to predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík v súvislosti s tým, že podľa súčasnej legislatívy sa osobná zodpovednosť ťažko vymáha, finančne je ohraničená výškou troch platov zodpovedného zamestnanca.


"Nehovoriac o tom, že dotknutej osobe musíte dokázať úmysel a bez toho nemôže byť trestne stíhaná. Prísnejší zákon by mal priviesť ľudí konajúcich v mene štátu, spoločnosti k väčšej rozvážnosti či zodpovednosti, lebo nerozhodujú o použití svojej peňaženky, nenakladajú s ich vlastným majetkom," povedal Mitrík v rozhovore pre agentúru SITA. Je to podľa neho problém hlavne vtedy, keď nefunguje etika, morálka a keď sa nevyvodzuje osobná zodpovednosť, ale len akási formálna politická zodpovednosť.

V ostatnom čase je podľa šéfa kontrolórov možné sledovať tiež zvláštnu recyklovateľnosť ľudí, ktorí pôsobia v riadiacich a sprostredkovateľských orgánoch, ktoré rozhodujú o európskej finančnej pomoci.

"Ak sa zistí, že niekto zlyhal, urobil zvláštne opatrenia, vyvodí sa voči nemu len zodpovednosť tým, že sa rozviaže pracovný pomer, ešte aj s niekoľkomesačným odstupným a o chvíľku toho istého človeka nájdete v inej vedúcej štátnej pozícii," upozornil Mitrík. "Chýba jasný postoj ministra, generálneho riaditeľa aj v tom, že prešľap podriadeného odstúpi polícii, podá návrh na začatie trestného stíhania," uviedol.

Práca NKÚ podľa jeho predsedu nemôže byť meraná počtom, alebo úspešnosťou podaných trestných oznámení. Na kontrolu chodia ex post, s odstupom dvoch, troch rokov a priama korupcia, úplatkárstvo či vedomý podvod sa veľmi ťažko dokazujú po tak dlhom čase.

"To sú už pozametané stopy, kontrolóri môžu len ťažko nachádzať dôkazy. V prípadoch, že máme podozrenie na spáchanie trestného činu v akejkoľvek forme, automaticky komunikujeme s prokuratúrou či políciou a podávame trestné oznámenia," poznamenal Mitrík. Len minulý rok podal kontrolný úrad trinásť trestných oznámení, desiatky odstúpení poslal na Úrad pre verejné obstarávanie či Úrad vládneho auditu.

Danko: Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny
Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline. Pomohlo by podľa neho... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR


"Moji kolegovia sú odborníci, profesionálni kontrolóri, ale určite nemajú zručnosti a ani skúsenosti s prípravou vyšetrovania či vznesením konkrétneho obvinenia," podotkol.

Pôdohospodárska platobná agentúra bola v nedávnej minulosti podľa predsedu NKÚ asi ukážkovým príkladom toho, ako by nemala byť riadená štátna, verejná inštitúcia. Už prvá plošná kontrola v uvedenej inštitúcii ukázala nielen veľký neporiadok v prideľovaní dotácií, ale výrazné zaostávanie aj systému vnútornej kontroly.

"Následne sme boli v agentúre v roku 2015, kde sme preverovali prijaté opatrenia a veci vyzerali byť v poriadku. No už kontrola v roku 2016 odhalila, že procesy riadenia sa vrátili k starému spôsobu. Boli zistené nekvalifikované hodnotenia, neporiadok v celom procese vyhlasovania výziev, ich administrovania, veľký chaos popretkávaný netransparentným až korupčným správaním na viacerých riadiacich stupňoch agentúry," povedal Mitrík.

Celý výstup, zistenia z kontroly preto úrad odstúpil orgánom činným v trestnom konaní. "To bolo výrazne časovo pred tým, ako začala konať polícia z dôvodu protestov farmárov," dodal pre agentúru SITA predseda NKÚ Karol Mitrík.

Martin Fedor: Šéfa polície by mohla v budúcnosti menovať prezidentka
04 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA